Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 12. december 2011

Tid til en øl - Sternquell Weihnachtsbier


12. December 2011

Der er ikke mange tyske juleøl på det danske marked, men jeg er i år rendt ind i et par stykker. Flensburger har en ”Winterbock”, og nu er der en rigtig ”Weihnachtsbier” fra Sternquell Brauerei i Plauen, Sachsen.  Man kender til bryggeri i Plauen siden 1358. Dette bryggeri blev dog ødelagt ved en stor oversvømmelse i 1834. I 1838 var der 185 personer i byen med bryggeritilladelse, men det var ikke nok til at dække behovet. Desuden var Plauen-øllet ikke kendt for kvalitet. Derfor oprettede man i 23. oktober 1857 et aktiebryggeri, hvor over 200 bryggere havde deres gang. Under de 2 verdenskrige og depressionen havde bryggeriet trange kår og måtte lukke i 1945. Først i 1949 blev det nationaliseret og skiftede navn til Sternquell. Det blev et af de 3 største bryggerier i DDR. I 1990 kom det igen på private hænder som en del af Kulmbacher Brauerei AG.

Etiketten på deres ”Weihnachtsbier” viser en lille idyllisk tysk by i et natligt vinterlandskab. En flot blålig tone og ”Sternquell” skrevet med gotiske guldbogstaver giver en lidt højtidelig stemning.  Og sandelig om ikke også en ”julestjerne” hænger over byen – nemlig bryggeriets logo.  ”SBP” står der i stjernen – ”Sternquell Brauerei Plauen”.

Det er en klar, mørk ravfarvet lagerøl på 5,8%. Der er mange hvirvlende bobler – det virker næsten som en af de kugler, man kan ryste, så sneen hvirvles rundt. Duft af lidt karamel og lidt ristede champignon ( jeg ved det lyder sært, men det synes jeg altså ). Den har en god fylde, samtidig med at den er frisk. Smagen er noget neutral. Mna aner lidt malt og lidt kunstig citrus ( den er brygget efter Reinheitsgebot ) og der afsluttes med en let bitterhed. Som så ofte før med tyske øl – en solid, god øl, der ikke sætter sig uudslettelige spor

Karakter 3


Ingen kommentarer:

Send en kommentar