Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 19. december 2011

Tid til en øl - Juleølsmagning 3 / Evil Twin / Hornbeer


19. December 2011

Til vores juleølsmagning havde jeg været på udkig efter øl, der dels ikke kunne findes på hylderne i supermarkederne, dels øl, som jeg ikke havde smagt tidligere. Der er de sidste år kommer flere øl med kirsebær. Jeg smagte for mange år siden Liefman’s ”Krieg”, der nok stadig er min favorit i den genre, men også Kongens Bryghus’ ”Julemumme” med kirsebærlikør gør sig godt. Jeg har tidligere i år skrevet om Mikkellers ”Ris a la M’ale” ( den var også med i 2010 ). Sidste år var der også ”Quelque Chose” fra canadiske Uniobroue  - en øl, der lige skulle lunes først.  Problemet med disse kirsebærøl opstår, når man prøver at drikke dem til ris a la mande. Det syrlige islæt passer simpelthen dårligt til desserten. Jeg må engang prøve med noget mere sødt.

Evil Twin er stiftet af Jeppe Bjergsø, der er tvillingebror til Mikkel. Derudover er han en vigtig skikkelse i den danske ølverden, hvor han som ejer af ”Ølbutikken” ( Verdens bedste ) og importfirmaet ”Drikkeriget” har været med til at præge udviklingen.  Han har også mange spændende øl på samvittigheden bla.”Yin og Yang”, som jeg tidligere har anmeldt.

Kirsebærøllen ”Soft X-mas aka Pretty Please with a cherry on top” er en videreudvikling af “Soft Dookie” – en imperial stout. Den har fået fine anmeldelser og var hurtigt udsolgt. Da jeg forlod Ølkonsortiet sagde Sven: Pas på du ikke bliver overfaldet. Det er de 2 sidste Soft X-mas i byen”

Den oplysning var mine venner glade for at høre – så var de sikre på ikke at støde ind i denne øl igen. For desværre var der ingen, der kunne lide den. Jeg havde glædet mig til at smage kirsebær sammen med en stout, men må indrømme at ingredienserne skriger for meget til hinanden.

Det er en sort øl men man kan ane lidt rødt, når man hælder op. Chokolade ogvanilje i næsen, samt syrlighed fra kirsebærene. Den fylder godt i munden, men jeg kan ikke få hoved og hale på smagen, der vil for mange forskellige ting. Den har en meget bitter eftersmag.

Karakter 3

Vi prøvede at lune den, for at se om det gjorde en forskel, og jeg synes det tog lidt af syrligheden. Mine venner var dog slet ikke imponerede og stemte den ind på sidstepladsen. Måske er det for svært med mørkt øl og kirsebær. Jeg smagte engang ( 21. dec. 08 ) en ”Kirschporter” fra Berquell-Brauerei i Tyskland. Den havde de samme problemer.
 

Den anden øl har elgen Helge lagt navn til. Jeg ved ikke helt hvorfor, udover af ”elge” og ”Helge” selvfølgeligt er meget sjovt. ”Helge” har i hvert fald drukket for mange juleøl, hvis man skal dømme ud fra etiketten.

Det er en barleywine på 10.0% og på etiketten står der nogen om historien om bareywine. Vi bliver også oplyst om ingredienserne – pilsner-, münchener-, og chokolademalt, kirsebær, appelsinskal og humle.”Perfekt til ris a la mande” – men her er jeg stadig ikke enig.

Der er tydelig duft af kirsebær og man får allerede et fingerpeg ved farven, der er rød og grumset. Fint skum med et lyserødt skær. Det er en skarp og syrlig øl. Man fornemmer alkohol og kirsebær, men nogle beskrev det som ”saftevand, der har kogt for længe”. Jeg vil nok også sige at disse forsøg/eksperimenter da er meget djove, men helt godt bliver det vist ikke. Det smager for lidt af øl. Lidt sødlig intro – syrlig outro:

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar