Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 20. december 2011

Juleølsmagning 4 / Scullery / Port Brewingid til en øl -


20. December 2011

Der kommer hele tiden nye bryggerier, fordi der er så mange håndbryggere der laver god øl, og som gerne vil ud på et større marked. Men det er forståeligt nok svært, især i disse tider, hvor man sikkert ikke har så meget lyst til at investere i det helt store brygudstyr. Det prøver Scullery Brewing at hjælpe med. Det er et bryggeri under Klosterbryggeriet i Skanderborg ( Øm kloster har en stor udstilling af kranier ), og her har håndbryggere mulighed for at sende deres bryg ud til en større skare. Det første bryg var en Dark IPA brygget af Næssets Håndbryggeri i Skanderborg, og de står også bag ” Christmas Extra Stout” på 7,5%

Skriften på etiketten er i en fantasifuld ”Art Noveau”-stil. Det er et fint blikfang. På nettet får man historien om engelsk stout, og man kan læse at der er brugt engelsk humle, ristet byg og mørke malte. For at give lidt julestemning er der tilsat kanel, appelsin og mørkt rørsukker.

Den er kulsort med brunt skum, der forsvinder ret hurtigt. I aromaen finder man chokolade, kaffe  og lidt laktose ( mælk ). Smagen domineres mere af ristede malt noter og et strejf af lakrids. Bitterhed i afslutningen stammer vist fra daggammel kaffe, der har stået for længe.

Karakter 3+

 
Den anden stout på aftenens program var amerikansk – Port Brewing’s ”Santa’s Little Helper”. En Imperial Stout på 10,0%. I 1993 begyndte Pizza Port at brygge deres egne øl til restauranterne i San Diego. Jeg skrev mere udførligt om bryggeriet  ved den amerikanske smagning på John Bull i september ( 20 sep 11 ). Bryggeriet har 16 forskellige øl i sortimentet, bla andet denne juleøl , hvor navnet er skrevet med ”candy stripes”. En nisse serverer øl for en bjørn og et rensdyr ( ? ). På etiketten er der en længere fortælling om julemanden og gaverne til dem, der har været søde, og dem der ikke har. ”Santa’s Little Helper” er bryggeriets forsikring, så de får gode gaver af julemanden.
 
“Each and every year, the Jolly Old Fatman sits down and compiles a list of who’s been naughty and nice. It’s curious that he never knows which list to put our brewers on as this is one naughty but incredibly nice beer.”
“Just remember that somewhere out there, the jolly old fat man is making a list and checking it twice. He knows who’s been naughty and nice… Might we suggest that you forgo the Milk with the cookies this year and leave him of bottle of something incredibly nice- Say like Santa’s Little Helper? Mrs. Claus would probably like some as well. That is if Rudolph doesn’t drink it all himself. Bad Reindeer.
 
Brygget på 2-radet byg, hvede, krystal-, sort-, chokolade- og ristet malt. Humletyperne er Phoenix, Challenger og East Kent Goldings.
Det var den sidste øl på aftenen og mine notater er - for at sige det mildt – sparsomme. Sort, dejlig duft af sveske og ristet malt. Smagen helt i top
 
Karakter 5
 
Der var lidt diskussion om, i hvor høj grad denne øl var en juleøl. Det er nok lidt svært at sige, hvad det lige gør den julet, men det er også lige meget, for den smager godt. Den endte på en 4. plads.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar