Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 15. februar 2012

Tid til en øl - Harboe Brutalis

15. Februar 2012

”Brutalis” – alene navnet antyder, at dette er en mandfolke-øl. Noget helt andet end det svage, smagløse kvinde-øl, der på det sidste er blevet så moderne. Stærk, kraftfuld og fuld af bitter humle. At det også er navnet på et næsehorn, der i 1994 blev flyttet fra Givskud Zoo til et reservat i Namibia, kan man se af etiketten, hvor Brutalis vandrer rundt.

Brutalis kom til verden i England i 1977, men voksede op uden kontakt med andre næsehorn. Han blev som voksen uregerlig og flyttede til sidst til Givskud Zoo i 1990. Her ødelagde han også alt, hvad hna kom i kontakt med, og man flyttede ham derfor i 1994 til Namibia. Her befandt ham sig vist godt og fik tilkæmpet sig et territorium, men døde i kamp med en anden han i 2000.

Hvorfor denne øl har fået navnet ”Brutalis” er jeg ikke helt klar over. Den blev oprindelig brygget til COOP af Carlsberg ( fra 2005 ) og senere overtaget af Harboe ( 2008 ) – altså længe efter Brutalis var død. Det har altså ikke været for at støtte overflytningen eller indkøb af et nyt næsehorn ( sådan som vi kender det fra ”Giraf-øl” fra Albani ). Det er jo meget almindeligt at opkalde øl efter dyr – ”Elefant-øl” hentyder jo til kraft og tyngde. Vi kender også ”Bjørnebryg” og måske er det bare den tradition, man har fulgt. Måske har den fået navnet, fordi man bliver ligeså uregerlig og ødelæggende som næsehornet, når man har drukket et par stykker. Jeg ved det faktisk ikke.

Det er endda ikke den stærkeste øl på markedet. Den er ”kun” på 7,7%, hvilket placerer den midt i de danske guldøl. Her er - ligesom hos de andre – tilsat glucosesirup, og endvidere kuldioxid.

Det er en orangegylden øl med hvidt skum og mange små, dovne bobler. Man bliver mødt af sukkersødme, en snert af alkohol og lidt opløsningsmiddel. Pæn fylde i munden. Smagen indledes af sødme. Noten af acetone anes, men forsvinder heldigvis, når man får noget mad til denne øl. Alkoholen er heller ikke så fremtrædende som i f.eks Master Brew, og det gør den mere tilgængelig end denne. Til lidt stærk mad – kinaruller med soyasovs og ketchup – gør den sig faktisk helt godt. En sen bitterhed dukker frem i eftersmagen.

Karakter 2+ ( 3 til maden )

Med de mange kraftigt humlede øl, der kommer både fra det amerikanske og det danske ølmarked for tiden, virker denne øl ikke så brutal og mandfolkeagtig, som den måske gjorde engang. Vi er blevet vant til væsentlig kraftigere øl.


6 kommentarer:

  1. Et ord: Bvadr!

    Men det skal selvfølgelig ikke skille os ad :-). Tjek evt. min anmeldelse for en second oppinion.

    http://hopswaterandbarley.blogspot.com/2010/08/brutalis-harboe.html

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Jeg syntes det er en ganske god øl.
    Den er stærkere i smagen end de typiske pilsnere, men ikke meget mere. Så det er en øl de fleste kan være med på.
    Selv en af mine venner som typisk ikke er fan af andet end lyse øl, kunne godt nyde den sammen med mig.
    Desuden har den en attraktiv pris. Købte lige 2 stk igår i Fakta. 7½ krone stykket for 50cl guldøl. Ikke dårligt.

    Fra en skala fra 0-10 hvor 5 er drikkelig, giver jeg den 7.
    En ganske god øl til en god pris.

    SvarSlet
  4. En ganske god øl.
    Helt enig med anmelder, dog kan jeg heldigvis ikke genkende acetone smagen. Men måske mine smagsløg der er kvadret.

    SvarSlet
  5. En ganske god øl.
    Helt enig med anmelder, dog kan jeg heldigvis ikke genkende acetone smagen. Men måske mine smagsløg der er kvadret.

    SvarSlet