Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 14. maj 2015

Tid til en øl - Founders KBS


14. Maj 2015

Vi har lige været i Aalborg Teater for at se ”Ein Bisschen Frieden” – en ”Melodi Grand Prix Teaterkoncert”. 39 Grand Prix melodier fra ind- og udland, der var sat sammen til en fortælling, hvor teksterne ofte gav en anden mening, end de i sin tid var tænkt. Arrangementerne var anderledes, men spændende og gode. Forestillingen kom lidt langsomt fra start, men blev bedre og bedre undervejs, alt som intrigerne blev tilspidset. God, underholdende aften.

Forleden holdt vi en ølsmagning, hvor den ene øl desværre var dårlig, så vi arrangerede lidt om på rækkefølgen.

Først kom ”Imperial Mocha Latte Stout” fra svenske Beerblioteket, men den har jeg skrevet om før, og den dukker minsandten op igen til vores Nordiske Smagning hos Ølentusiasterne. Så den venter vi lidt med.
Derefter åbnede vi den øl, der skulle have afsluttet det hele – ”Founders KBS” – ”Kentucky Breakfast Stout”. En øl jeg har hørt meget godt om, og som har fået rating 100 på Ratebeer. Selvom jeg ikke altid er enig med Ratebeer, er det nu alligevel en god rettesnor.

Etiketten signalerer ”historisk kvalitet”. Denne øl kunne have stået i saloonen i Tombstone i 1880’erne. ”The Amazing Kosmicki’s Highly Acclaimed KBS A Flavoured Stout” er den fulde titel. Og i bedste kvaksalverstil står der: ” is good for everything a flavoured stout ought to be good for”. Jeremy Kosmecki kom til Founders i 2000 og fik frie hænder til at gøre, hvad han ville. Han har igennem tiden løb skabt mange spændende øl, og jeg synes det kulminerer i denne stout. Den er brygget med chokolade og kaffe – og grottelagret i bourbonfade. Det er en voldsom sag – 11,2% og 70 IBU, men det er slet ikke noget, man lægger mærke til, når man drikker den. Det hele er balanceret perfekt, så det bare er en nydelse.

Den er kulsort med mørkebrunt, groft skum. Aromaen er kompleks med mørk chokolade, kaffe, brød og bourbon. Det er en tyktflydende øl, der fylder godt i munden – blød og lækker. Smagen er også kompleks. Der er ikke en smagsnote, der stikker af med alt, men man får hele tiden nye indtryk af kaffe og chokolade, vanilje og bourbon. Gudskelov holder det hele i en lang, fantastisk eftersmag. Klart en af de bedste stouts jeg har smagt i nyere tid. De er ikke helt galt afmarcheret på Ratebeer.


Karakter 5+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar