Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 16. maj 2015

Tid til en øl - Nordisk smagning / Islandsk øl


16. Maj 2015 


Fredag var der ølsmagning med vennerne – lørdag var der ølsmagning hos Ølentusiasterne. Emnet var Nordisk Øl, og jeg skulle præsentere øllet sammen med Tom Christensen, der på Facebook og i nyhedsbreve er kendt som ”Ølmanden fra Svenstrup”.

Det viste sig, at det var svært at skaffe nordisk øl til byen. 

Finsk øl var helt umuligt, og Vinspecialisten kunne ikke skaffe øl fra mange forskellige bryggerier, så vi besluttede at koncentrere os om et enkelt bryggeri fra hvert land – næsten.

Vi smagte øllene i blandet rækkefølge, men jeg har samlet dem i nationer, og lægger ud med de islandske øl. Det var Tom, der stod for den del, da han har rejst en del på Island. Af en eller anden grund, glente jeg fuldstændig at tage billeder af øllet, men heldigvis tog vores formand nogle stemningsbilleder, som man kan se.

Den første islandske øl var ”Black Death” fra Viking. Black Death er oprindeligt navnet på en islandsk brændevin, men fås nu også som øl. Den sorte etiket viser et kranium med en høj hat  og et par guitarer ( Slash var på et tidspunkt stor fan af brændevinen ). Bryggeriet Viking ligger i den nordlige by Akureyri.

Vi fik historien om ”det islandske spiritusforbud” der trådte i kraft i 1908 – med fuldt effekt fra 1915. På et tidspunkt blev englænderne og amerikanerne interesserede i Island, men de ville gerne kunne nyde spiritus, så i 1935 tillod man vi og stærk spiritus i landet. Men øl over 2,5% var stadig bandlyst. Begrundelsen var at det var billigere end spiritus, og dermed ville arbejdere og fattigfolk kunne drikke sig fra sans og samling. Først i 1989 blev forbuddet ophævet.

”Black Death” er en baltisk porter – i retning af en schwarzbier. Den er på 5,8% og kulsort. Duften er brændt malt og antydning af kaffe. Den er let i munden med en del kulsyre. Smag af ristet malt, ikke meget sødme – nærmest som en dry stout.

Karakter 3+

Derefter fulgte en ekstra øl, som Tom selv havde haft stående hjemme i kælderen. ”Jola Björ” fra Ölvisholt Brugghùs i Selfoss. En bockøl på 6,5% - og endda en røget udgave med hytterøget malt ( hvad det så lige betyder ). Bitterheden er lav – der er brugt First Gold og Fuggles. Sød, maltet og med en ikke alt for kraftig røgsmag.

Karakter 3+

De to sidste øl var fra Borg Brugghùs i Reykjavik. En gammel saga fortæller om Egill Skallagrimson, der blev født i 910 og blev ved fødsel spået en stor fremtid. Han drog i viking og vendte senere tilbage til Island, hvor han blev høvding i Borgarfirdi. Han var en stor ynder af mjød og der er flere historier om hans drikkeri. Han ville givetvis kunne lide øllet fra Borg Brugghus.

Vi fik en anden øl, end det var planlagt. Det blev til ”Greta” – Bryg nr. 27. Det er en baltisk porter på 7,3%.  Der er brugt malt af både byg, hvede og rug. Den er sort med smag af lakrids og chokolade.

Karakter 4

Den sidste af de islandske øl var også fra Borg. ”AStrikur”, hvor alt står på hovedet på en regnbuefarvet etiket. Det er en kraftig belgisk ale på 10,6% og ”Astrikur” er det islandske navn på den gæve lille galler Asterix. Det er de belgiske frugtnoter af blomme og fersken, der sammen med sødlige sukkerindtryk dominerer øllet. Alkoholen træder også i karakter, men den virker ikke ubehagelig sprittet. En godt belgisk bud fra det høje nord.


Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar