Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 31. maj 2015

Tid til en øl - Nordisk Smagning / Haandbryggeriet


31. Maj 2015

For et par uger siden afholdt vi en Nordisk Ølsmagning hos Ølentusiasterne i Aalborg. Der var ikke så mange deltagere, så den sidste afstemning om aftenens øl kunne foretages ved håndsoprækning. Man kunne stemme med en eller to hænder, og her ser vi vinderøllen – fra Haandbryggeriet i Norge.
Bryggeriet ligger i Drammen og blev stiftet i 2005 af Jens Maurdal, Rune Eriksen, Arne Eide og Egil Hilde. Det første bryggeri lå i en gammel tekstilfabrik, men flyttede i 2011 til mere plads i et jernbaneværksted. Her holder de hvert år Haand Ølfestival, hvor det kommer både norske og udenlandske bryggerier.

Den første øl, vi smangte var ”Norwegian Wood”. En tradtionel norsk øl, hvilket vil sige at malten er tørret over brænde, som giver en naturlig røgsmag. Samtidig er øllen krydret med enebær, hvilket man fornemmer tydeligt i aromaen. Røgen blander sig – sammen med enebær - i smagen. Der er temmelig meget kulsyre i øllet, og den gør at den bruser op i munden. Det er nok ikke helt traditionelt, men til gengæld virker røgsmagen ikke tung. Alk. 6,5%

Karakter 4

For nogle år siden var jeg i Stavanger, hvor jeg med min svoger besøgte ”Cardinal” – Norges største ølbar med 500 øl på kortet. Eller i hvert fald 498, for jeg bestilte to gange en øl, som ”de ikke lige havde mere af”. En af dem var ”Dark Force” fra Haandbryggeriet, og derfor var jeg spændt på den, da vi kunne skaffe den til smagningen.

Det er en Imperial Wheat Stout på 9,0%. Navnet spiller på Starwars – ”May the force be with you”. Her er det så de mørke kræfter, der slår til – ”This imperial strikes back”. Der er chokolade, ristet malt og kaffe. Den har en blød og fyldig fremtoning, og er måske lige venlig nok til, at vi helt tror på, kraften fra den mørke side kan vinde. Men det er en fornøjelse at tage kampen op og eliminere den.

Karakter 4

Vi sluttede af med føromtalte vinderøl – ”Fatlagret Porter”, der tidligere gik under navnet ”Akvavit Porter”. Den er på 8,2% og lagret på Linie Akvavit fade i flere måneder. Her er det ristet kaffe og engelsk lakrids, der får et skarp pift fra fadet. Karboneringen er lav, men det fungerer godt sammen med det let spirituøse islæt. Der var stor enighed om, at det var aftenens vinder, selvom der var mange gode øl, der viste lidt af den mangfoldighed, der er i de nordiske lande.


Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar