Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 14. april 2013

Tid til en øl - Ørbæk Højt Skum


14. April 2013

Højt Skum!

”Mange vil vide at udtrykket stammer fra Robert Storm Petersen, vores store humorist, men de færreste ved, hvor han havde det fra. Carit Andersen forlag udgav i 1989 en samling af Storm P’s muntre tegninger under titlen Højt Skum og heri havde forlæggeren Poul Carit Andersen skrevet et omfangsrigt forord, der ikke alene afslører kilden til udtrykket, men også causerer over Storm P’s forhold til øl. Og anvendes som Danske Ølentusiasters hilsen og en øl fra Ørbæk…”

Det blev vi sgu ikke meget klogere af, men det er hvad vi får oplyst på etiketten. Vi må stadig gætte os til oprindelsen, hvis vi da ikke har selvsamme bog eller kan finde den andetsteds.

Heldigvis har De Danske Ølentusiaster opført dette forord på deres hjemmeside ale.dk, og her kan man bla. læse, at Storm P mødtes med krigsassessor Classon på restaurant Paraplyen ( læs selv forordet, hvis det er interessant med den præcise beliggenhed ). Og Classon gjorde altid sin entre med ordene: ”Må jeg få et glas øl – men det skal være med højt skum”.

Her har Storm P. opsnappet vendingen og lagt den i Pings mund i den fine tegneserie ”Peter og Ping”.  Der er mange små anekdoter i forordet, så kig selv ind på hjemmesiden.

Ørbæks øl er en strong ale på 9,0%. Bryggeriet har for nylig lanceret en serie, hvor folk med meget store hoveder pryder forsiden. Måske er det portrætter at nogle af bryggeriets folk – jeg forstår det ikke helt. men det er da et blikfang. Deres hjemmeside opdateres ikke dagligt. Seneste indslag i ”Nyheder” er fra juni 2012.

Det er en mørk øl med et rødligt skær, Skummet er kraftigt med blødt og sætter sig på glassets sider. Der er en sødlig duft af karamel og alkohol, samt en humlearoma, der leder tankerne hen på en ”american barley wine”. Disse indtryk bliver gjort lidt til skamme ved smagen, hvor det humlede islæt slet ikke kommer frem. Smagen indledes med et sukkersødlig præg, og derefter overtager en tydelig alkoholprofil billedet. Man kan også sige sprittet. Hvis der havde været en tydelig humleprofil oveni, havde balancen nok været bedre. Hvis målet har været en amerikansk inspireret ”barley wine style beer”, må man sige de ikke er nået helt i mål.

Karakter 3+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar