Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 22. april 2016

Das Reinheitsgebot Jubilæum / Kaiserdom Dark


22. April 2016

I morgen – lørdag d. 23.april – afholdes 500 års jubilæet  for Das Bayrisches Reinheitsgebot” og i den anledning, har man i Bayern udsendt en smagekasse med 11 øl fra de 7 forskellige bayerske regioner – Niederbayern, Oberbayern, Swaben, Oberpfalz, Mittelfranken, Oberfranken og Unterfranken. Desuden er der en øl fra Allgau, der er en del af Oberswaben. Kassen indeholder også et jubilæumsglas.  


Jeg har inviteret til Jubilæumsfest og det lykkedes mig at skaffe to kasser af denne”Jubiläums-Bierpaket” fra Bayern til den nette pris af 70 euro. Det er stort set ukendte ( for mig ) bryggerier fra hver region, der repræsenterer øltyperne, og jeg kan se, at ikke alle typer er med. Der mangler de kraftigere Doppeltbock og Eisbock. 


Der har i anledning af jubilæet været en del debat om nødvendigheden af denne lov, og om det bare er for at beskytte de tyske bryggerier. Tysk øl har desværre ikke så stor en stjerne blandt nutidens unge ølentusiaster, der mere sværger til de udfarende amerikanske øltyper. Det er også rigtigt, at en Kölsch ikke syner meget ved siden af en Imperial IPA, men der er nu noget kvalitet over disse rene tyske øl. Man skal gøre sig lidt umage for at smage de fine nuancer – de eksploderer ikke i munden på en.

Tysk øl er nok ikke for tiden det mest innovative, der findes, men netop Das Reinheitsgebot har sikret, at tysk øl altid har haft en høj bundgrænse. Man går sjældent galt i byen med en tysk øl, og der er da gennem tiden eksperimenteret med røgmalt, gærtyper, nedfrysning og meget andet.

Jeg forstår godt, at nye tyske bryggere også gerne vil eksperimentere i retning af de nye amerikanske ideer, og at unge tyskere også gerne vil drikke IPA’er, men helt egoistisk synes jeg, at tyske bryggerier skal holde sig til tysk øl, belgiske til belgisk øl og engelske til engelsk øl. Så kan vi andre, der ikke selv kan fremvise nogle øltyper, hoppe med på den amerikanske trend.

Tidligere holdt Das Reinheitsgebot stand mod udvandingen af pilsner og andet lagerøl – nu kan det modvirke at alting bliver ekseptionelt, flamboyant og ekstreme engangsbryg. Med de gode gamle øltyper og de nye eksperimenter kan vi stadig holde mangfoldigheden og kompleksiteten høj i øllets verden.
Og man kan jo stadig i Tyskland eksperimentere med humleniveau, gærtyper og fadlagring.


Kaiserdom er et bryggeri fra Bamberg i Oberfranken. De leverer øl til den lokale Brugsforening i vores lille by, og deres Dunkelbier ( der her går under navnet ”Dark” ) er en af de få tyske øl i butikken. I det hele tager kan det efterhånden være svært at købe varieret tysk øl i Danmark. Man skal vist en tur til grænsen.

”Dark” er en kulsort øl på 4,7%. Duften er kraftig ristet malt. Øllet er letdrikkeligt. Smagen er næsten for præget af den ristede malt. Den kan godt minde lidt om de alkoholsvage tyske malzbier eller dansk hvidtøl – lidt for sødligt, lidt for ristet. Jeg har i hvert fald smagt dunkelbier af væsentlig bedre kvalitet i Bayern.

Karakter 2+

Drik en bayersk øl i morgen - også selv om dagen står på fadlagret ekstremøl og belgiske klosterøl, som jeg ser, er på tapetet til flere nordjyske ølsmagninger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar