22. April 2016
I
morgen – lørdag d. 23.april – afholdes 500 års jubilæet for Das Bayrisches Reinheitsgebot” og i den
anledning, har man i Bayern udsendt en smagekasse med 11 øl fra de 7 forskellige
bayerske regioner – Niederbayern, Oberbayern, Swaben, Oberpfalz, Mittelfranken,
Oberfranken og Unterfranken. Desuden er der en øl fra Allgau, der er en del af
Oberswaben. Kassen indeholder også et jubilæumsglas.
Jeg
har inviteret til Jubilæumsfest og det lykkedes mig at skaffe to kasser af
denne”Jubiläums-Bierpaket” fra Bayern til den nette pris af 70 euro. Det er
stort set ukendte ( for mig ) bryggerier fra hver region, der repræsenterer
øltyperne, og jeg kan se, at ikke alle typer er med. Der mangler de kraftigere
Doppeltbock og Eisbock.
Der
har i anledning af jubilæet været en del debat om nødvendigheden af denne lov,
og om det bare er for at beskytte de tyske bryggerier. Tysk øl har desværre
ikke så stor en stjerne blandt nutidens unge ølentusiaster, der mere sværger
til de udfarende amerikanske øltyper. Det er også rigtigt, at en Kölsch ikke
syner meget ved siden af en Imperial IPA, men der er nu noget kvalitet over
disse rene tyske øl. Man skal gøre sig lidt umage for at smage de fine nuancer –
de eksploderer ikke i munden på en.
Tysk
øl er nok ikke for tiden det mest innovative, der findes, men netop Das
Reinheitsgebot har sikret, at tysk øl altid har haft en høj bundgrænse. Man går
sjældent galt i byen med en tysk øl, og der er da gennem tiden eksperimenteret
med røgmalt, gærtyper, nedfrysning og meget andet.
Jeg
forstår godt, at nye tyske bryggere også gerne vil eksperimentere i retning af
de nye amerikanske ideer, og at unge tyskere også gerne vil drikke IPA’er, men
helt egoistisk synes jeg, at tyske bryggerier skal holde sig til tysk øl,
belgiske til belgisk øl og engelske til engelsk øl. Så kan vi andre, der ikke
selv kan fremvise nogle øltyper, hoppe med på den amerikanske trend.
Tidligere
holdt Das Reinheitsgebot stand mod udvandingen af pilsner og andet lagerøl – nu
kan det modvirke at alting bliver ekseptionelt, flamboyant og ekstreme engangsbryg. Med
de gode gamle øltyper og de nye eksperimenter kan vi stadig holde
mangfoldigheden og kompleksiteten høj i øllets verden.
Og
man kan jo stadig i Tyskland eksperimentere med humleniveau, gærtyper og
fadlagring.
Kaiserdom
er et bryggeri fra Bamberg i Oberfranken. De leverer øl til den lokale
Brugsforening i vores lille by, og deres Dunkelbier ( der her går under navnet ”Dark”
) er en af de få tyske øl i butikken. I det hele tager kan det efterhånden være
svært at købe varieret tysk øl i Danmark. Man skal vist en tur til grænsen.
”Dark”
er en kulsort øl på 4,7%. Duften er kraftig ristet malt. Øllet er
letdrikkeligt. Smagen er næsten for præget af den ristede malt. Den kan godt
minde lidt om de alkoholsvage tyske malzbier eller dansk hvidtøl – lidt for
sødligt, lidt for ristet. Jeg har i hvert fald smagt dunkelbier af væsentlig
bedre kvalitet i Bayern.
Karakter
2+
Drik en bayersk øl i morgen - også selv om dagen står på fadlagret ekstremøl og belgiske klosterøl, som jeg ser, er på tapetet til flere nordjyske ølsmagninger.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar