Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 26. april 2016

Tid til en øl - Reinheitsgebotsmagning 3 / Schlappeseppel / Hohenthanner / Auerbräu



26. April 2016

Af de bryggerier, der var repræsenteret i den officielle smagekasse fra Bayern, var der kun et, jeg kendte i forvejen – Schlappe-Seppel fra Unter-Franken.


 Under 30-årskrigen – nærmere bestemt i 1631 erobrede den svenske Kong Gustav byen Aschaffenburg og indrettede sig på slottet Johannisburg. Under forberedelserne til dette, opdagede man, at der ikke var øl at opdrive i miles omkreds.

Det viste sig at en af de menige soldater Joseph Lögler havde noget erfaring med at brygge og han blev sat på opgaven, som han klarede fint. Han var krigsinvalid og gik under navner Schlappeseppel ( ”seppel” er et øgenavn for Joseph ). Da krigen og soldaterne drog videre blev Joseph tilbage og bryggede videre på sit øl. I 1803 giver Kurfyrst Karl Theodor von Dalberg et næringsbrev til bryggeriet, og det er det første officielle bevis på historien.

De brygger 12 forskellige øl, hvis man regner Radler for en øl.


Deres ”Kellerbier” er en ufiltreret, lys øl på 5,5%. Den har en mild duft af korn. Den giver en forfriskende fornemmelse. God smag med malt og en fin balancerende bitterhed.
Karakter 3+


Slotsbryggeriet Hohenthanner ligger i Nieder-Bayern. Det har siden 1864 været i familien Raucheneckers besiddelse og den nuværerende brygmester og leder er Johannes Rauchenecker. Bryggeriet bruger udelukkende Hallertau-humle i deres øl.


De brygger en glimrende ”Märzen Festbier”. Det er en type, der tidligere blev brygget i marts måned, som var afslutningen på brygsæsonen. Derefter blev det for varmt til, at man kunne styre mikroorganismerne i gæringsprocessen. Så man bryggede noget kraftigt øl, der kunne holde sommeren over indtil oktober, hvor man igen kunne brygge. Nu til dags er det naturligvis ikke længere en nødvendighed. Den årlige Oktoberfest i München var anledning til at få drukket disse sidste resten af Martsøllet, men i 1872 lavede bryggeriet Spaten en speciel øl til Oktoberfesten, og det er blevet det normale nu. Derfor hedder denne øl også ”Märzen Festbier”. Selvom Hohenthanner ikke kan brygge til den officielle Oktoberfest, er der så mange uofficielle byester, at man nok skal få øllet afsat.

Den er på 5.8% ( aftenens stærkeste øl indtil da ) og den har en fin balance mellem malt og humle. En frisk og livlig oplevelse.


Karakter 3+


Auerbräu blev skabt i 1887, da Johann Auer købte en grund i nærheden af Rosenheim Banegård. Året efter købte de det ældre bryggeri Saubräu og der kom gang i brygningen d. 17. september 1889. Bryggeriet har valgt en tjur som logo. Den kaldes på tysk en ”auerhahn”.
De overtog flere andre små bryggerier i Rosenheim og omegn, men blev i 1984 indlemmet i Paulaner.


”Johann Auer” er en Dunkel Weisse på 5,5%, og er naturligvis lavet til minde om grundlæggeren, der bedst kunne lide overgæret øl. ”Wir glauben, das er auf unser Johann Auer stolz väre”
Det er jeg ikke så sikker på. Jeg synes, det er en ualmindelig tynd  øl i forhold til andre dunkelweisse jeg kender. Så den var lidt af en skuffelse.

Karakter 2+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar