26. April 2016
Af
de bryggerier, der var repræsenteret i den officielle smagekasse fra Bayern,
var der kun et, jeg kendte i forvejen – Schlappe-Seppel fra Unter-Franken.
Under
30-årskrigen – nærmere bestemt i 1631 erobrede den svenske Kong Gustav byen Aschaffenburg
og indrettede sig på slottet Johannisburg. Under forberedelserne til dette,
opdagede man, at der ikke var øl at opdrive i miles omkreds.
Det
viste sig at en af de menige soldater Joseph Lögler havde noget erfaring med at
brygge og han blev sat på opgaven, som han klarede fint. Han var krigsinvalid og
gik under navner Schlappeseppel ( ”seppel” er et øgenavn for Joseph ). Da
krigen og soldaterne drog videre blev Joseph tilbage og bryggede videre på sit
øl. I 1803 giver Kurfyrst Karl Theodor von Dalberg et næringsbrev til
bryggeriet, og det er det første officielle bevis på historien.
De
brygger 12 forskellige øl, hvis man regner Radler for en øl.
Deres
”Kellerbier” er en ufiltreret, lys øl på 5,5%. Den har en mild duft af korn.
Den giver en forfriskende fornemmelse. God smag med malt og en fin balancerende
bitterhed.
Karakter
3+
Slotsbryggeriet
Hohenthanner ligger i Nieder-Bayern. Det har siden 1864 været i familien
Raucheneckers besiddelse og den nuværerende brygmester og leder er Johannes
Rauchenecker. Bryggeriet bruger udelukkende Hallertau-humle i deres øl.
De
brygger en glimrende ”Märzen Festbier”. Det er en type, der tidligere blev
brygget i marts måned, som var afslutningen på brygsæsonen. Derefter blev det
for varmt til, at man kunne styre mikroorganismerne i gæringsprocessen. Så man
bryggede noget kraftigt øl, der kunne holde sommeren over indtil oktober, hvor
man igen kunne brygge. Nu til dags er det naturligvis ikke længere en
nødvendighed. Den årlige Oktoberfest i München var anledning til at få drukket
disse sidste resten af Martsøllet, men i 1872 lavede bryggeriet Spaten en speciel
øl til Oktoberfesten, og det er blevet det normale nu. Derfor hedder denne øl
også ”Märzen Festbier”. Selvom Hohenthanner ikke kan brygge til den officielle
Oktoberfest, er der så mange uofficielle byester, at man nok skal få øllet
afsat.
Den
er på 5.8% ( aftenens stærkeste øl indtil da ) og den har en fin balance mellem
malt og humle. En frisk og livlig oplevelse.
Karakter
3+
Auerbräu
blev skabt i 1887, da Johann Auer købte en grund i nærheden af Rosenheim
Banegård. Året efter købte de det ældre bryggeri Saubräu og der kom gang i
brygningen d. 17. september 1889. Bryggeriet har valgt en tjur som logo. Den
kaldes på tysk en ”auerhahn”.
De
overtog flere andre små bryggerier i Rosenheim og omegn, men blev i 1984
indlemmet i Paulaner.
”Johann
Auer” er en Dunkel Weisse på 5,5%, og er naturligvis lavet til minde om
grundlæggeren, der bedst kunne lide overgæret øl. ”Wir glauben, das er auf
unser Johann Auer stolz väre”
Det
er jeg ikke så sikker på. Jeg synes, det er en ualmindelig tynd øl i forhold til andre dunkelweisse jeg
kender. Så den var lidt af en skuffelse.
Karakter
2+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar