Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 21. april 2016

Tid til en øl - Das Reinheitsgebot


21. April 2016

På lørdag er det 500 års jubilæumsdag for det tyske Reinheitsgebot. Den 23. april 1516 blev den nye lov underskrevet af Hertug Wilhelm IV og Ludwig X i Ingoldstadt. Loven fastsætter rammerne for ølbrygning i Bayern, pga af mange klager om for dårligt øl. Der er en angivelse af lovlige priser og en advarsel om, at hvis man ikke overholder disse forskrifter, vil man blive straffet hårdt.

Naturligvis er der også den kendte regel, at øl kun må brygges af byg, humle og vand. Der er i denne første udgave ikke angivet at gær er en nødvendighed – enten fordi man ikke vidste det eller i hvert fald ikke kunne styre processen. Gær er senere kommet med i Das Reinheitsgebot.

Den ene grund var altså at fremme og højne ølbrygningen, der på det tidspunkt ofte blev tilsat tvivlsomme ingredienser, for at skjule dårlig gæring og andre ølfejl. Visse bryggere tilsatte også salt til deres øl, for at gøre folk mere tørstige ( der er stadig salt i Gose fra Harzen ). Men øl skulle nu være brygget at rene ingredienser.

Den anden grund var at fordele afgrøderne mellem bagere og bryggere. Brød og øl var tidens vigtigste fødekilder, og derfor bestemte man af byg skulle tildeles bryggeren og hveden bagerne.
I 1548 fik Baron von Degen Berg dog rettigheder til at brygge hvedeøl, Da familien uddøde i 1602 gik rettighederne tilbage til Hertug Maximilian IV. I oktober 1602 blev det første hvedeøl brygget på det nyopførte Hofbrauhaus i München.

Det bayerske Reinheitsgebot er ikke det første forsøg på at regulere og lovgive om ølbrygning. Allerede i 1156 gav Frederik Barbarossa en forordning; ” at hvis en ølbrygger gør dårligt øl skal han straffes”
I Nürnberg, Weimar og Regensburg er der også tidligere eksempler på, at øl skal brygges af byg, vand og humle.

Loven gælder ikke mere pga EU’s konkurrenceregler, men tyske bryggere holder i høj grad stadig fanen højt – især i Bayern. Og tak for det.

Jeg varmede op til lørdag med en kølende Paulaner Weissbier.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar