Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 24. april 2016

Tid til en øl - Reinheitsgebotsmagning 1 / Aldersbacher / Zötler / Kitzmann


24. April 2016

Så fik vi fyret ølbatteriet af. Elleve bayerske øl – alle brygget efter Das Reinheitsgebot. Jeg havde inviteret vennerne til smagning – en mildere en af slagsen, end vi er vant til. For selvom tysk øl er god hverdagsøl, er det ikke synderligt stærkt. Der var kun en øl over 6,0%.

Det er dejligt, at man har udvalgt mindre kendte bryggerier, der alligevel har en lang historisk tradition at bygge på. Det kan da også være, det kun er herhjemme bryggerierne ikke er kendte. Jeg kendte kun et i forvejen.


De elleve bryggerier præsenterer forskellige øltyper fra Bayern, Men man kunne ligeså godt finde præcis de samme typer hos hvert enkelt bryggeri. For tyske bryggerier laver stort set de samme øl og smagsvariationen er også minimal. Til gengæld er forbrugerne gerne meget lokalpatriotiske, og drikker helst det lokale bryg.


Som man kan se er antallet af bryggerier i Bayern en hel del større end i resten af Tyskland, så der har været mange at vælge imellem. Man har valgt bryggerier fra alle fem regioner, men som nævnt er de fleste af typerne nogle, man kan finde hos stort set alle


Aldersbacher er et meget gammel bryggeri, der stammer helt tilbage fra 1268. Det repræsenterer Nieder-Bayern. Det er et klosterbryggeri og er nævnt i et brev fra Grev Albert von Hals. På dette tidspunkt var det sikkert kun til eget forbrug, men i de følgende århundreder blev øllet kendt i hele Bayern. I 1803 blev klosteret nedlagt, og i 1811 erhvervede Friherre  von Aretin det. Det blev moderniseret i 1900 og brygger på nuværende tidspunkt 13 forskellige øl.


Deres ”Klosterhell” er en typisk Helles på 5,1%. Denne bayerske øltype blev lavet som et modsvar på Pilsneren, der i sidste halvdel at 1800tallet bredte sig fra Bøhmen. Den har den samme renhed -  både i udseende og smag, men der er lagt mindre vægt på humleprofilen.

Det er en klar, lys øl med hvidt skum. Den har en let maltet duft, som når kornet lige er kørt i lade. Den er frisk og livlig i munden. Smagen er maltet, og man fornemmer en let bitterhed til slut. Der er brugt typisk bayersk Hallertau. Alt i alt et godt eksempel på typen, der af os danskere godt kan virke lidt tam, da netop bitterhed er så lav.

Karakter 3 

Zölter er det ældste familiebryggeri i verden. Det blev grundlagt i 1447 og ligger i Rettenberg i Allgau, der er et område i Ober-Schwaben. Den vestlige del ligger i Baden-Würtemberg. De brygger 12 forskellige øl + det løse. Bryggeriet er stadig i familiens eje.


Deres ”1447 Naturtrüb” er en øl, der er brygget for ære de 565 års brygvirksomhed. Om det har været til et jubilæum melder historien ikke noget om. I 1447 var alt øl ( så vidt man ved ) overgæret, og derfor er denne øl også en overgæret øl. Det giver en mere aromatisk og frugtig duft. Øllet føles stadig friskt. Smagen er lettere floral og bitterheden er lav ( 25 IBU ). Som navnet siger, er det en uklar øl. ”Trüb” oversættes som ”uklar”, ”plumret” og ”grumset”. Det første lyder pænest, så det tager vi. I de små glas var det de sidste der fik al grumset.


Karakter 3


Efter disse to øl var der nogle der spurgte, om jeg havde noget hæk jeg skulle have klippet, og det blev ikke sidste gang, nogen foreslog havearbejde. Det er jo relativ lette, lyse øl, som man ofte nyder som ”over hækken”-øl efter en lang dag i haven. Men den næste øl var lidt mørkere og så fik vi sat lidt pølse og ost på bordet, så vi kunne få stillet sulten.

Bryggeriet Kitzmann ligger i Mittel-Franken og stammer fra 1733. Det er også et familiebryggeri og det var grundlagt af Thomas Kitzmann. 100 år senere flyttede bryggeriet til sin nuværende placering ved den sydlige bymur i Erlangen. 16 forskellige øl i sortimentet ( jeg regner også alkoholfrie med )


”Dunkles Erlangen” er en flot kobberfarvet øl på 5,7%. Dunkelbier er sjældent så mørkt, som den ”Dark” jeg smagte forleden. Det var nok mere en schwarzbier.  Den toppes af lyst skum. Den har en god maltet duft med en snert af rugbrød. I smagen fornemmer man maltet med lidt karamelsødme. Øllet har en god fylde.

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar