Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 3. oktober 2009

Tid til en øl - Hamborg-øl

3,. Oktober 2009
Sikke en regnvejrsdag. Her har der været deciderede skybrud, hvor blæsten ligefrem drev vandet op af indkørslen. Så er det godt at sidde indendøre med en øl.
”Hamborgøl” fra Klosterbryggeriet i Øm er en overgæret lys øl på 8.0%. Den kunne godt karakteriseres som en tripel, men det er jo en belgisk type, ikke en tysk. Det har ikke været muligt at finde oplysninger om det originale Hamborgøl fra 1500 tallet.
Det eneste jeg ved, er at Hamborg allerede i middelalderen havde et af Europas store humlemarkeder – ”Forum Humuli” og at man senere begyndte at eksportere øl med meget humle til Skandinavien, Nederlandene og de baltiske lande. Nederlandene begyndte hurtigt selv at brygge med humle, mens englænderne stod fast med et forbud mod humle. Så vi må formode at Hamborgøllet i Øm klosters kældre har været kraftigt humlet. I register fra 1554 fortæller at der stod 1 tønde med Hamborgøl i herrekælderen. Det var en øl der blev gemt til festdage.
Det lader ikke til at man har brugt en gammel opskrift – måske findes der ikke en sådan. ”Hamborgøl” er en lys gylden øl med kraftigt slør. Kommer bundfaldet med er der decideret grums, der flyder rundt i øllet, men det giver til gengæld en lidt kraftigere hybensmag. Den er brygget på hvede og bygmalt, og der er tilsat hyben og rønnebær. Der er ikke megen aroma – lidt lys malt og frugt kan anes. Øllet føles friskt og alligevel fyldigt. Smagen er god med en behagelig speciel sødme, som jeg formoder skyldes hyben. Bitterheden er udelukkende for at balancere, så jeg tror ikke øltypen er historisk korrekt. Men det er en dejlig, behagelig smag, der også holder et stykke tid.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar