Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 2. oktober 2009

Tid til en øl - Paulaner Salvator

2. Oktober 2009
”Det flydende brød” – sådan omtaltes ”Salvator”-øllet i gamle dage, da Paulanermunkene bryggede det, for at klare sig gennem fasten. Det var munkene i klosteret Neudeck op der Au, der først bryggede denne fyldige dobbeltbock i 1634. Der var så meget malt i, at det nærmest var et måltid i sig selv. I fastetiden var det selvfølgeligt ikke tilladt at spise brød, men det var tilladt at drikke øl, så der blev drukket en del af denne næringsrige bryg.
Da det kom paven for øre, måtte munkene sende en smagsprøve til Vatikanet, men den lange tur forsurede øllet, så det var udrikkeligt, da det nåede frem. Man mente derfor at det nærmest var en askese eller selvpineri, at munkene drak det. Derfor gav man tilladelse til øllet kunne drikkes i klosteret.
I 1780 fik man tilladelse til at sælge øllet og det fik navnet ”Salvator” ( Frelseren ), da det jo havde ført munkene frelst gennem fasten. Andre bryggerier begyndte at efterligne både øllet og navnet, men i 1896 fik Paulaner eneret til navnet. De andre bryggerier kaldte så deres øl noget der endte på ” – ator” ( Kulminator, Celebrator, Maximator ). De nye amerikanske bryggerier bruger mere fornøjlige navne som – Elevator, Terminator ( Californien ) og Radiator.
Øllet brygges så det er færdigt d. 19. marts, for at hylde ordenens grundlægger Frans af Paula. Sådan har det været i mange år og tidligere drog det bayerske hof af sted til klosteret, for at Kurfyrsten – som den første - kunne udtage en ”Salvator Probe”. Derefter blev øllet givet frit. På etiketten ses Kurfyrsten sammen med en af de velnærede brødre.
Da navnet betyder frelseren, er nærliggende at nyde øllet omkring det største festdag i kirkeåret – påsken. Derfor er øllet blevet lanceret som påskeøl i Danmark, hvor man omkring århundredeskiftet havde såkaldte ”Salvatordage” i København. Her var øllet så populært, at Carlsberg i 1905 udsendte Danmarks første påskeøl, som en direkte efterligning i ”Salvator”.
En dobbeltbock er brygget med meget malt ( wiener-, münchener- og karamelmalt ). Der er brugt tysk humle ( 22 IBU ) og der gæres 2 gange ( dobbelt- ). 2. gang i næsten 3 mdr ved temperatur lige over frysepunktet. Alkoholprocenten er på 7,9%
Det er en smuk kobberfarvet øl med kraftigt, lidt gulligt skum. Der er en middel bobleudvikling med små, lidt dovne bobler. Duft af mørk malt, lidt øllebrød, lidt blomme og en skarp snert af alkohol. Øllet er fyldig og varmende og skummet føles blødt og lækkert. Smagen er rund med karamelsødme og mørke frugter og en markeret bitterhed i slutningen. Eftersmagen holder godt og også her fornemmer man en balancerende bitterhed.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar