17. Februar 2011
Opløbet
er i gang omkring kåringen af den bedste nye øl i 2011. Jeg har nu indkøbt alle
de finalister jeg ikke har smagt tidligere. Så kan jeg stemme med bedre
samvittighed.
Som
nævnt har Midtfyns Bryghus 2 øl med i finalen. Den ene er lavet af en
gæstebrygger – nemlig Erik Nielsen fra Svendborg Bryglaug, hvor han er
olderman. Det lyder som et sted med gamle traditioner. Svendborg Bryglaug blev
stiftet i 2006 for at fremme kendskabet til håndbrygget øl.
Han
har i samarbejde ( formentlig ) med Midtfyns Bryghus kreeret en helt speciel øl
– ”Rough Snuff Fisherman’s Ale”. Her er brugt 7 forskellige malttyper – bla
byg, hvede, rug og havre, og derudover er den tilsat blæretang og snus. En øl
til en rigtig søulk.
Det
er en stærk belgisk øl ( 9,5% ) med ekstra kandis og belgisk tappistgær. Den er
begsort, men kan dog give et rødligt skær, hvis man holder den op i lyset.
Skummet er gråligt/beige, og virker temmelig svagt.Den har en spændende aroma
af alkohol, kandis og lakrids, der sikkert stammer fra snus. Jeg har ikke meget
kendskab til snus, udover at det virker lidt specielt. Det er åbenbart lavet at
gæret tobak, blandet med ammoniak og tilsat smagsstoffer f.eks whisky. Men i
denne øl er den fremherskende smagsnote lakrids.
Den
føles lidt tyktflydende - fylder godt - men efterlader én med en lidt bedøvende
effekt, hvor det snurrer lidt i mundhulen og på tungen. Smagen indledes med
tydelig sødme, hvorefter lidt vanille blander sig inden lakridsen får lov at
afslutte. Lang eftersmag, men ikke med nogen særlig bitterhed ( IBU 26 ).
Karakter
4+
Det
er bestemt ikke nogen sessionøl. Den tager lang tid at drikke, og er måske
bedst til at dele med andre. Det eneste minus er, at den kan blive lidt for sød
i længden. Der mangler lige lidt bitterhed til at balancere den. Men absolut en
god hyggeøl og nok den mest interessante finalist indtil videre.
Jeg
har de andre år syntes, det var lidt ærgerligt med de øl, der var engangsbryg.
Hvis de vinder kan man ikke få dem igen, men jeg har hørt at der er sat vand
over til en ny produktion at ”Fisherman’s Ale”. Det er godt, og jeg vil ganske
givet præsentere den ved smagninger i løbet af året.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar