8. februar 2011
I
går holdt jeg en ølsmagning ved en sæsonafslutning. Der var 5 øl på programmet
og jeg havde valgt et amerikansk tema som udgangspunkt. Der var naturligvis
afstikkere både til engelsk, tysk og belgisk øl, for amerikanerne brygger jo –
ligesom danskere –alverdens øltyper, da de ikke har nogle selv.
Jeg
nævnte dog en eneste amerikanske øltype – American Steambeer ” – som jeg ikke
havde med, men jeg har jo lige smagt en udgave fra Nibe Bryghus, så jeg
fortalte om typen, hvis nogle andre ville prøve den.
Den
første øl var ”Samuel Adams Boston Lager”(
03 aug 08 ), der er en af mine egne favoritter, når talen falder på lys
undergæret øl. Det er en wienerøl, og det gav jo anledning til at tale om Anton
Dreher og den undergærede øl i Tyskland/Østrig. Naturligvis kunne jeg også
fortælle om Samuel Adams og hans plads i den amerikanske historie. En virkelig
dejlig øl.
Derefter
fulgte en ”Tumbler” fra Sierra Nevada. Det er deres efterårsøl – en brown ale
på 5,5%. Jeg har ikke smagt den tidligere, og den havde en let mundfylde og en
god maltet smag med karamel. Det var dog svært at koncentrere sig helt om alle
smagsnuancer, da jeg jo samtidig skulle fortælle om amerikansk ølhistorie –
forbudstid, Budweiser, og mikrobryggerier.
Belgien
havde jo også en forbudsperiode lige efter 1. Verdenskrig, hvor øl dog var
undtaget forbuddet. Dette - sammenholdt med den gode skotske gær, man på denne
tid stiftede bekendtskab med – er en af årsagerne til at belgisk øl ofte er så
stærkt. Jeg havde valgt at præsentere en syrlig belgisk farmhouse ale fra Goose
Island. Bryggeriet ligger i Chicago og har en serie på 5 belgiske øl med
syrlighed. En af dem er ”Mathilda”( 22
juni 10 ), der er en Flamsk Rød. Den er altså brygget på pilsner/amber malt
og den anden gæring er foretaget med Brettanomyces, der jo især er kendt fra
trappistøllen ”Orval”. Det er en syrlig øl, men denne gang var jeg forberedt og
vil uden tøve give den en højere karakter end sidst. Den passede særdeles godt
til den indkøbte ost, og flere deltagere syntes det var aftenens bedste af den
grund. Der var et velsmagende pølse/oste bord ved smagningen.
Derefter
fulgte en IPA fra Hoppin’ Frog med en IBU på 68. Så det var ikke ekstremt, men
alligevel karakteristisk nok til at fortælle om det amerikanske slogan – ”More
is better”. Jeg kunne også fortælle om IPA’ens historie, så det var fint.
Til
sidst en ”Verboden Vrucht” fra Hoegaarden. Dette er jo ikke en amerikansk øl,
men Pierre Celis, der genopfandt den belgiske witbier emigrerede jo senere til
USA. Desuden kunne jeg bruge denne øl til at fortælle om det amerikanske
censurregler i Connecticut. Det er jo både gået ud over juleøl fra Ridgeway og
mange amerikanske mikrobryg med dæmoner og djævle på etiketten – og naturligvis
også ”Verboden Vrucht”, der jo viser tidspunktet, hvor Eva frister Adam. Ikke
med et æble, men med et krus skummende øl – og det er jo alt andet lige nok
mere fristende. Det er et billede af Peter Paul Rubens, men de er jo nøgne – så
uha uha. Connecticut er en lille stat og man kan købe øllet i nabostaterne, så
”Verboden Vrucht” er den bedst sælgende belgiske øl i det nordøstlige USA.
Efter
smagningen nåede ikke bussen hjem og gik ind på The Wharf, der lå i nærheden og
fik en ”Port Stout” fra O’Hanlon’s. Det er en mørk, sort sag med en dejlig duft
af ristet kaffe og chokolade. Den føles let og behagelig i munden, og de
ristede noter træder også frem i smagen. Der er brugt Styrian Goldings og der
er en god bitterhed i eftersmagen.
Her
til aften åbnede jeg endnu en øl fra canadiske Schoune – købt i Tivoli før jul.
Det var deres vinterøl – ”L’hivern’Ale”.
Det er en krydret red ale på 7,0% Denne gang var der oplyst en
internetadresse, men den er på fransk. Den automatiske oversættelse gav op, men så vidt jeg kan forstå, ligger
bryggeriet 45 min kørsel sydvest for Montreal. Familien stammer fra Belgien,
men etablerede sig i Canada i 1980. Dog begyndte de først at brygge i 1992 ( ?
). Bryggeriet lukkede i 2000 og genåbnede i Saint-Polycarpe i starten af 2002.
Der står en del mere, men intet om vinterøllet. Jeg har ikke haft fransk, så
jeg vil undlade at skrive flere gætterier ned her.
”L’hivern’ale”
er en rødlig ufiltreret øl med dovne bobler. Offwhite cremet skum, der minder
om flødeskum eller måske nysne. Den har en behagelig krydret duft. Den føles
blød og behagelig i munden, og har en god fylde. Sødmen i smagen afløses af
krydderi – lidt brunkageagtigt, måske kardemomme, nellike eller ? Der er en
svag bitterhed i eftersmagen.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar