Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 3. februar 2011

Tid til en øl - Nibe Nordkraft


3. februar 2011

Forleden var der koncert i Nordkraft med talentklassen fra Aalborg Kulturskole. Min datter skulle synge 2 sange til koncerten, men inden vi skulle starte , ville vi lige have lidt at spise. Det blev på en af cafeerne i Nordkraft – Utopia. Det var min brors fødselsdag, så han og konen – og min mor – kom også og deltog i måltidet inden koncerten.

Det er et pænt udvalg med traditionelle cafe-retter. Sandwich, salater, nachos og suppe, og vi prøvede lidt af hvert. Det smagte godt, men cafeen er åbenbart ikke vant til så mange gæster, for der var kun den ene tjener til at tage mod bestillinger og komme rundt med mad og drikke. Senere blev der åbenbart tilkaldt ekstra forstærkning.

For en ølentusiast var det rart at se, at man havde nogle øl fra et lokalt bryghus på menuen. Der var et pænt udvalg af øl fra Nibe Bryghus. Bla den nye øl, der er brygget specielt til Nordkraft.

Det er ikke mange oplysninger man henter, hverken på hjemmesiden eller på etiketten, men det oplyses dog at der er tale om en ”Steam Beer”, hvilket passer godt til stedet.

Dette er den eneste øltype, der ikke stammer fra Europa ( i hvert fald hvis vi regner sake og visse afrikanske grænsetilfælde fra ). Da de centraleuropæiske bryggere nåede frem til Californien, opdagede de, at der var alt for varmt til at deres undergær kunne virke som sædvanligt. Man prøvede at klare det ved, at gære om natten i store, fladbundede gærkar, så luften kunne køle brygget. Man siger, at der stod en sky at damp op fra disse gærkar – heraf navnet. Andre hævder, at navnet skyldes den hvæsen og syden der kom, når man satte spunsen i tønden, så det står ikke helt klart.

Men øltypen var næsten forsvundet  efter forbudstiden. Da Anchor i Californien ville lukke bryggeriet, blev det opkøbt af Fritz Maytag, der ikke ville have af hans yndlingsøl skulle forgå. ( Hans far var mangemillionær, så det var ikke noget problem ). I løbet af et par år, fik han vendt økonomien og sendte udover ”Steambeer” en Pale Ale og en BarleyWine på markedet. Og her snakker vi 1975 – flere år før mikrobryggeritanken dukkede op.

Der er ikke mange efterligninger af denne øltype, men Fur Bryghus har produceret en glimrende udgave og nu har Nibe Bryghus altså også forsøgt sig.

Det er altså en undergæret øl, hvor gæren er tilsat ved alt for høj temperatur. Der er brugt pilsnermalt og lidt karamelmalt ( for farvens skyld ). Den har en smuk rød/orange farve. Skummet er svagt og man kan gennem det lette slør se små livlige bobler. Der er en fin duft af malt med lidt karamel og en overraskende frisk duft af bær – mit første indtryk var jordbær. Let og behagelig i munden med lidt brus. Det syder lidt, når man har drukket en tår. I smagen træder frugt/bær også frem, hvilket giver en frisk fremtoning. Der er en svag, men dog tydelig bitterhed i eftersmagen. Alkoholprocenten er på 5,0%

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar