Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 19. februar 2011

Tid til en øl - Randers Hoppy Sundown


19. Februar 2011

Det er Tordenskjolds soldater, der går igen ved kåringen af Årets Øl. Midtfyn Bryghus og Hornbeer har tidligere vundet titlen, og sidste år blev Randers bryghus nr. 4 med ”Midnight Oil”. Det var en mørk Imperial Stout, og i år møder de op med  en Imperial IPA. Begge øl er lavet af Gøgebryggerne. 10 håndbryggere, der får deres øl brygget på Randers Bryghus. Og der er tale om ekstreme øl i Limited Edition.

 ”Hoppy Sundown” er kun produceret i 1250 flasker, lidt flere end sidste år. Jeg synes egentligt, det vil være ærgerligt, hvis Årets Øl er en øl, man ikke længere kan smage. Så er det ikke noget, ølverdenen som helhed har nogen glæde af, så derfor vil jeg ikke stemme på denne øl. Selvom den er god.

Det er ikke en pale ( siger brygmestrene ) og derfor kalder de den også for ”Imperial Ale” – dog med undertitlen ”Imperial India Pale Ale”, hvilket jo er at modsige sig selv.

Men der er brugt mørkere malt end normalt – både byg- og hvedemalt. Brygget 17/10 2009 og tappet 28/4 2010 – jo, man får alle oplysninger på etiketten. Men flaskerne er ikke nummererede.. Der er brugt masser af humle – Chinook, Cascade og Centennial og den lille bitre dværghumle Nugget. Der er humlet inden kogningen, flere gange under kogningen og endelig er der benyttet tørhumling til sidst. Det fornemmes også tydeligt.

Det er en flot kobberfarvet øl på 8,7%. Kraftigt lyst skum og en eksplosion af bittesmå bobler. Meget kraftig aroma fra humlen med noter af grape og fyr. Min kone sagde, at det var utroligt, som den kunne fylde hele stuen med duft. Den føles skarp og frisk i munden. Den lægger ud med en meget kortvarig maltsødme, der hurtigt afløses af  kraftige citrushumler og en høj bitterhed fra Nugget. Smagen hænger ved i eftersmagen, der dog går over i ren bitterhed, der holder længe. Vældig godt, men måske lidt for meget for mig.

Karakter 4

Dette er sikkert en øl, der har været problemer med at anskaffe til de mange smagninger rundt om i landet. Med så få flasker er det også begrænset, hvor mange der har smagt den inden afstemningen. Jeg fik den næstsidste flaske i butikken ( de havde taget fra til Ølentusiasternes smagning ), men det undrer mig lidt at den er stemt ind blandt finalisterne, selvom den fortjener det. Der må være mange, der kun har smagt 3-5 cl inden de stemte.

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar