9. Februar 2011
Ølkonsortiet i
Aalborg har tilbud på en serie engelske ales fra St. Peter’s – 4 for 100 kr.
Der er 6 forskellige typer, og jeg valgte forleden 4 ud - Mild, Best Bitter, IPA og Cream Stout.
Nogle af flaskerne har en smuk oval form. Det er en tro kopi af en flaske fra
1700-taller, som blev fremstillet til Thomas Gerrard fra Gibbstown. Gerrard var
kroejer ved Delawarefloden nær Pittsburgh, USA. Originalen bliver opbevaret i
St. Peter’s Hall. De har til huse i en gammel middelaldergård, men bryggeriet er
fra 1996.
Vandet bliver
hentet 100 m under jordoverfladen i en 700 år gammel brønd, hvor det naturligt
filtreres gennem en tykt kalklag. Malten
er lokal og den er gulvmaltet, hvilket jo er den gamle metode og kræver hårdt
arbejde ( og en del øl )
Øltypen ”Mild” har
jeg faktisk ikke før stiftet bekendtskab med, måske fordi det ofte er en fadøl,
der serveres på engelske pubs. Men St. Peter’s laver altså engang imellem en
flaskeudgave. Efter sigende er det en gammel øltype fra før humlen kom til
England, hvilket den jo gjorde meget sent ( 1600 tallet ). Dengang var der stor
modstand mod den bitre øl, men efterhånden vænnede man sig til det, og kaldte
den nye humlede øl for ”Bitter”. Overfor den stod så den lettere ”Mild”.
Øltypen blev især populær i slutningen at 1800-tallet, da industrialiseringen
medførte fattigdom og drukkenskab blandt de engelske arbejdere. Regeringen
lagde afgifter på malt og opfordrede indirekte bryggerierne til mere
alkoholsvage øl. Derfor er så meget engelsk fadøl så alkoholsvagt – og en
”Mild” ligger på 3,9%.
Typen blev især
populær i de midtengelske industribyer og toppede i 1930 under depressionen.
Det har været svært at eksportere øllet, og derfor blev de oprindeligt solgt
som brown ales. Det skal ikke forveksles med nutidens brown ales.
”Mild” er en
brygget med en del karamelmalt, for at kompensere for det mindre maltindhold.
Bitterheden er lav ( 20-25 IBU ), og farven kan variere en del.
St. Peter’s Mild er
en meget mørk øl med cafe-latte farvet skum, der virker en smule groft. Der er
en svag duft af ristet malt. Øllet føles naturligvis meget let, men jeg er
overrasket over den kraftige smag. Den åbner med lidt maltet sødme, men hurtigt
tager en meget ristet bitterhed over. Faktisk er jeg forbavset over, hvor
bitter denne øl er, men der er altså ikke tale om humlebitterhed. En
fremragende øl, der fint kan måle sig med stærkere typer.
Karakter 3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar