Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 9. februar 2011

Tid til en øl - St. Peter’s Mild


9. Februar 2011

Ølkonsortiet i Aalborg har tilbud på en serie engelske ales fra St. Peter’s – 4 for 100 kr. Der er 6 forskellige typer, og jeg valgte forleden 4 ud  - Mild, Best Bitter, IPA og Cream Stout. Nogle af flaskerne har en smuk oval form. Det er en tro kopi af en flaske fra 1700-taller, som blev fremstillet til Thomas Gerrard fra Gibbstown. Gerrard var kroejer ved Delawarefloden nær Pittsburgh, USA. Originalen bliver opbevaret i St. Peter’s Hall. De har til huse i en gammel middelaldergård, men bryggeriet er fra 1996.

Vandet bliver hentet 100 m under jordoverfladen i en 700 år gammel brønd, hvor det naturligt filtreres gennem en tykt kalklag.  Malten er lokal og den er gulvmaltet, hvilket jo er den gamle metode og kræver hårdt arbejde ( og en del øl )

Øltypen ”Mild” har jeg faktisk ikke før stiftet bekendtskab med, måske fordi det ofte er en fadøl, der serveres på engelske pubs. Men St. Peter’s laver altså engang imellem en flaskeudgave. Efter sigende er det en gammel øltype fra før humlen kom til England, hvilket den jo gjorde meget sent ( 1600 tallet ). Dengang var der stor modstand mod den bitre øl, men efterhånden vænnede man sig til det, og kaldte den nye humlede øl for ”Bitter”. Overfor den stod så den lettere ”Mild”. Øltypen blev især populær i slutningen at 1800-tallet, da industrialiseringen medførte fattigdom og drukkenskab blandt de engelske arbejdere. Regeringen lagde afgifter på malt og opfordrede indirekte bryggerierne til mere alkoholsvage øl. Derfor er så meget engelsk fadøl så alkoholsvagt – og en ”Mild” ligger på 3,9%.
Typen blev især populær i de midtengelske industribyer og toppede i 1930 under depressionen. Det har været svært at eksportere øllet, og derfor blev de oprindeligt solgt som brown ales. Det skal ikke forveksles med nutidens brown ales.
”Mild” er en brygget med en del karamelmalt, for at kompensere for det mindre maltindhold. Bitterheden er lav ( 20-25 IBU ), og farven kan variere en del.
St. Peter’s Mild er en meget mørk øl med cafe-latte farvet skum, der virker en smule groft. Der er en svag duft af ristet malt. Øllet føles naturligvis meget let, men jeg er overrasket over den kraftige smag. Den åbner med lidt maltet sødme, men hurtigt tager en meget ristet bitterhed over. Faktisk er jeg forbavset over, hvor bitter denne øl er, men der er altså ikke tale om humlebitterhed. En fremragende øl, der fint kan måle sig med stærkere typer.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar