Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 7. januar 2013

Tid til en øl - Amager Secret Santa


7. Januar 2013


Der eksperimenteres en del med at give juleøl en anden karakter end den søde, krydrede stil vi kender. Nogle bryggerier laver humlede, lyse øl og andre tilsætter ( med mere eller mindre held ) alskens ingredienser til drikken. Jeg mindes en juleøl fra Lost Abbey med guld, røgelse og myrra. Den var nu faktisk god, selvom det ikke er alle mine venner der er enige.

Amager Bryghus er også kendt for at gå nye veje – gerne med humle. Sidste år lavede en glimrende ”Imperial Nisseøl”, men i år er der tale om en fadlagret, belgisk quadrupel.

Lagret på egetræ og grannåle – og allerede her tænker man i lidt syrlige baner. Der er dog tilsat mørk sirup, kandissirup og rørsukker, så der er også gjort noget ud af det sødlige islæt. Og den er brygget på ”det gode kommunevand fra Amager”

Der er ikke mange flasker og ”Secret Santa” er så hemmelig, at den knap nok eksisterer. Den er brygget med hjælp fra Julemandens nisser og de var ikke glade for at få den på hylderne udenfor nisseland. Det kan vi læse på etiketten ( som altid en længere historie fra Amager Bryghus ).

”Secret Santa” er en stærk øl på 10,5%. Mørkebrun med et rødligt skær. Temmelig sløret da den er ufiltreret. Spændende, kompleks duft af sukker, måske lidt honning, egetræ og gran. Syrlig/sød med noter fra engelsk vingummi. Dejlig fyldig krop. Smagen er i perfekt balance mellem det søde og det syrlige. Jeg fornemmer ikke så meget humlebitterhed. Den søde sukkersmag lægger ud, men jeg fornemmer ogs krydderi ( kardemomme ) og et behageligt niveau af gran. Jeg har tidligere smagt juleøl med for meget pyntet juletræ i, men her er balancen lige i øjet,

Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar