Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 16. januar 2013

Tid til en øl - Bourgogne des Flandres


16. Januar 2013


Der er øl, der gennem tiden har ført en omflakkende tilværelse. Det er ikoniske øl, der er brygget på et bryggeri, der så er blevet lukket, og så skifter mærket så til et andet bryggeri. Det gælder f.eks ”Thomas Hardy Ale” og ”Maxim Brown Ale” – bare for at nævne et par engelske. Og vores egen ”Limfjordsporter”, der oprindelig blev brygget i Aalborg hos Urban.

Sådan er det også med aftenens øl, der er belgisk og stammer fra Itterbek i Brabant. Oprindelig blev ”Bourgogne des Flandres” lavet i Brugge fra 1911. Dengang var det en ”flamsk rød”. Det var den også da den blev overtaget af Verhaeghe, men da Timmermanns blev ejer i 1985 skete der en ændring. Timmermanns var oprindelig et lambik-bryggeri, men var nogle af de første til at blande lambik med almindelige overgærede øl. De laver en del syrlig-søde frugtøl, der er populære blandt de unge. Men da de overtog ”Bourgogne des Flandres” blandede de en overgæret brown ale ( bruin ) med en spontangæret øl, så det syrlige indslag bliver noget mere afdæmpet. Derfor ser man også forskellige betegnelser på nettet. Nogle steder omtales den som ”Oud Bruin” – andre steder som en ”mørk abbey ale”. På flasken omtales den bare som ”bruin bier”

Etiketten er trykt direkte på flasken: Man ser en silhuet af klokketårnet i Brugge – trykt med guld, og teksten bagpå er også med guldskrift direkte på flasken. På halsen står der ”van Houtryve, Brugge 1765”. Familien Hoytryve var den oprindelige bryggerfamile, og de stoppede produktionen i 1950’erne hvor Vanhaeghe overtog.

Det er en mørk øl på 5,0%. Udover de gængse ingredienser er der også sukker, hvede, majs, ristet byg og forskellige flavourings. Den har lidt samme farve som cola – mørk med et brunligt skær. Lidt groft, beige skum på toppen. Aromaen overrasker. Jeg tænkte først hvidtøl med syrlighed, og der er faktisk lidt rugbrød, lidt bær og en del syrlighed i duften. Øllet er lagret på egetræ, hvilket også er med til at danne de syrlige noter. Den er let og frisk i munden. Smagen er præget af let, mærk malt, brombær og kirsebær, samt de syrlige egetræsnoter fra før, men de er noget afdæmpede i forhold til så mange andre. En udmærket øl, der nok har til formål ikke at udfordre nogen.

Karakter 3+

Købt i Brugge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar