Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 18. januar 2013

Tid til en øl - Fuller's Past Masters Old Burton Extra


18. Januar 2013


Fuller’s har sendt deres tredje øl i serien Past Masters på gaden. Denne gang er det en øl, der blev brygget første gang i 1931- 10 september for at være nøjagtig. Brygmesteren John Keeling har igen været på jagt i den gamle ”Brewbook”, hvor alle optegnelser fra tidligere brygmestre står skrevet. Så man kan være sikker på datoen. De to første øl i serien var en strong ale – ”XX” og en ”Double Stout”. Begge øl var fra slutningen af 1800tallet. ( Jeg har skrevet om dem, men de er blandt det sidste halve år, jeg endnu ikke har fået overført fra TV2-blog ).

Bryg nr. 3 hedder ”Old Burton Extra” og er en strong ale på 7,3%. Vi forbinder jo mest byen Burton-upon-Trent med IPA, men inden man i 1820erne for alvor slog sig på denne øltype, var byen kendt for en mildere, mørkere øl. Det er denne type Fuller’s i 1931 genopfandt.

Fuller’s hævder at man i 1931 baserede ”Old Burton Extra” på en gammel original opskrift. Der er brugt pale ale og crystal malt, majs og en speciel brygsirup. Humletyperne er de traditionelle Fuggles og Golding, der også er brugt til dryhopping.

Man bryggede ”Old Burton Extra” indtil 1971, hvor den blev erstattet af ”ESB”. Den dukkede op på fad på en festival i Ealing i juli 2012, kom på flaske i august 2012, men det er først nu jeg har set den i landet. Hos Ølkonsortiet i Aalborg.

Det er en mørk ale med rødligt skær – offwhite skum. Duft af karamel, men mest af en mild, frisk humle. God mundfylde. Smag af karamelsødme, bær og jeg bilder mig ind at opfatte en snert af salmiaklakrids. Dette afløses af en temmelig kraftig humleprofil og en bitterhed, der holder længe i eftersmagen.

Karakter 4

I perioden omkring 2. Verdenskrig var denne øltype vældig populær, og man brugte udtrykket ”gone for a Burton” om soldater, der var meldt savnet og hvis skæbne var ukendt. Men navnet bruges ikke mere, og stilen er ikke så karakteristisk at den adskiller sig nævneværdigt fra andre strong ales. Men det gjorde den måske da.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar