7. Marts 2013
Det
belgiske Brouwerij van Viven stammer fra 1999, hvor Willy de Lobel begyndte at
brygge. Han havde dog ikke et bryggeri til rådighed, men fandt hjælp hos De Proefbrouwerij,
der jo også bliver brugt af mange andre fantombryggere. Willy de Lobel havde
lavet et par opskrifter på to øl – ”Chapel of Viven” og ”Monastery of Viven”.
Det var Dirk Naudts fra De Proef, der finpudsede opskrifterne i brygningen.
I
2003 besluttede Willy, at de var på tide at en anden overtog bryggeriet, og det
blev Tony Traen, der fortsatte Brouwerij van Viven. Det fremgår ikke helt klart
om øllet stadig fremstilles på De Proefbrouwerij, men på etiketten står der af
Van Viven ligger i Sijsele. De to øl gennemgik flere forvandlinger og skiftede navn
til ”Viven Blond” og ”Viven Brown”. Det fortæller jo lidt om typen, men er
eller væsentlig mere kedeligt.
I
2009 udviklede Tonu tre nye typer bla. ”Viven Porter”, som jeg fandt i ”Det
Bette Ølhus” i efteråret. Det er en porter på 7,0%, brygget med amerikansk bitterhumle
( mere får vi ikke at vide ).
Det
er en kulsort øl med lysebrunt, groft skum. Der er et lidt krydret, belgisk
præg over den, men ellers er aromaen præget af ristet malt, mørk chokolade og
røg fra lejrbål. Bryggeriet har vist også en ”Smoked Porter” på programmet, men
denne giver også tydelige røgnoter fra sig. Den er overraskende let i munden. I
smagen finder vi ristet malt, bitter chokolade, lejrbål og lidt sort peber.
En
ganske glimrende porter/stout fra Belgien
Karakter
4+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar