Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 7. marts 2013

Tid til en øl - Brouwerij van Viven Porter


7. Marts 2013

Det belgiske Brouwerij van Viven stammer fra 1999, hvor Willy de Lobel begyndte at brygge. Han havde dog ikke et bryggeri til rådighed, men fandt hjælp hos De Proefbrouwerij, der jo også bliver brugt af mange andre fantombryggere. Willy de Lobel havde lavet et par opskrifter på to øl – ”Chapel of Viven” og ”Monastery of Viven”. Det var Dirk Naudts fra De Proef, der finpudsede opskrifterne i brygningen.

I 2003 besluttede Willy, at de var på tide at en anden overtog bryggeriet, og det blev Tony Traen, der fortsatte Brouwerij van Viven. Det fremgår ikke helt klart om øllet stadig fremstilles på De Proefbrouwerij, men på etiketten står der af Van Viven ligger i Sijsele. De to øl gennemgik flere forvandlinger og skiftede navn til ”Viven Blond” og ”Viven Brown”. Det fortæller jo lidt om typen, men er eller væsentlig mere kedeligt.

I 2009 udviklede Tonu tre nye typer bla. ”Viven Porter”, som jeg fandt i ”Det Bette Ølhus” i efteråret. Det er en porter på 7,0%, brygget med amerikansk bitterhumle ( mere får vi ikke at vide ).

Det er en kulsort øl med lysebrunt, groft skum. Der er et lidt krydret, belgisk præg over den, men ellers er aromaen præget af ristet malt, mørk chokolade og røg fra lejrbål. Bryggeriet har vist også en ”Smoked Porter” på programmet, men denne giver også tydelige røgnoter fra sig. Den er overraskende let i munden. I smagen finder vi ristet malt, bitter chokolade, lejrbål og lidt sort peber.

En ganske glimrende porter/stout fra Belgien

Karakter 4+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar