Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 30. marts 2013

Tid til en øl - Ølsmagning / JesterKing / Founders


30. Marts 2013

I går – Langfredag – holdt jeg en ølsmagning for vennerne. Tanken var oprindelig, at det skulle være en Lost Abbey-smagning, men jeg kunne ikke skaffe ti øl fra bryggeriet, så der måtte fire andre øl på programmet. Og set i bakspejlet var det nok meget godt. Vi har ikke før holdt ølsmagning med et enkelt bryggeri, og selvom alt øllet var godt, blev det næsten noget ensformigt, men mere om det senere.

Det var en del stærke øl på programmet. Gennemsnittet var på 9,3%, men det var mest i sidste halvleg de rigtig tunge drenge kom på bordet.

 
Vi lagde ud med en ”Wytchmaker” fra Jester King, Austin, Texas. Vi mødes af en meget ildevarslende kvinde, der let kan lede tankerne hen på hekseri. Falder lyset rigtig, lyser hendes pupiller op med et dæmonisk skær.
 
Man er bestemt ikke tryg i hendes selskab, men det kan man godt være ved indholdet af flasken. ”Wytchmaker” er en rugIPA – brygget med 15% rugmalt. Opskriften er åbenbart blevet ændret gennem tiden. Der er tilføjet Amarillo og Simcoe humle for at gøre humleprofilen mere tropisk, og man har nedtonet bitterheden til 80 IBU ( der er også Cascade, Warrior og Centennial i ). 6,8% alk.
Groft cremet skum topper en smuk gylden øl med masser af humlearoma. Det er netop lidt mango og mandarin, der blander sig med grapenoterne. Denne gode aroma genfinder vi også i smagen, hvor den holder langt ind i eftersmagen, hvilket jeg sætter pris på i en humlet øl. Samtidig fornemmes rugmalten som et fremragende modspil dertil, idet den giver en balancerende fylde til øllet.
Denne øl holdt stædig fast i førstepladsen i lang tid, og enkelte havde den som aftenens bedste øl. Det var også aftenens eneste humlede øl, og det hænger måske sammen. I hvert fald kunne man godt have ønsket sig lidt mere humle senere på aftenen.
Karakter 5
 
Derefter åbnede vi en ”old ale” ( 9,8% ) fra Founders i Michigan – ”Old Curmudgean Ale”. Ordet ”curmudgean” er lidt svært at finde oprindelsen på, men betyder, ”en gammel, sur gnavpot” og ham kan man da også se på etketten.
Man har fra bryggeriet side lagt stor vægt på maltprofilen. Derefter er den lagret på egetræsfade. Alt dette giver en øl, der netop er præget af sødme karamelliseret malt, samt en tydeligt syrlig note fra lagringen. Faktisk mente flere af os, at den i smag meget nærmede sig Innis & Gunn. Selvom IBU er 50, fornemmes det ikke som en humlet øl, og den nåede egentlig ikke at få et ben til jorden. Måske var placeringen som nr. 2 ikke et godt valg.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar