Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 6. marts 2013

Tid til en øl -TMOH/ AleSmith Kopi Luwak Speedway Stout / Brewmeister Armageddon


6. Marts 2013

I mandags var der ølsmagning i ingeniørforeningens seniorafdeling. Det er fjerde gang, der afholdes ølsmagning i forbindelsen med årsberetningen i aktivitetsudvalget og denne gang handlede det om belgisk øl. Jeg havde valgt 5 øl, der allerede er omtalt på disse sider, men som kunne repræsentere variationen i belgisk øl, uden dog at bevæge sig ud i ekstremer.

Vi smagte – ”Kwak” fra Bosteel – ”Achel Bruin” – ”Duchesse de Bourgogne” – ”Straffe Hendrik Tripel” og ”Pannepot Reserve” fra De Struise. Det var en god aften med godt humør og godt øl.

I dag har en af vennerne og en af svigersønnerne fødseldag – så ”til lykke med det”.

I lørdags var der - som tidligere nævnt – en ”ølsmagning” på John Bull i anledning af ”The Master Of Hoppets” rundede de 1000 anmeldelser.

Jeg dukkede op i god tid, og Peter og Jakob var ved at stille op til en review af ”Speedway Stout” fra amerikanske AleSmith. Denne øl er i sig selv lidt af en sjældenhed i Danmark, og her var der tale om en specialudgave tilsat kaffen ”Kopi Luwak”. Det er en meget eksklusiv kaffe, der først har været gennem tarmsystemet på en luwak, der er et slags indonesisk væseldyr. Derved nedbrydes bitterheden i bønnerne, og efterfølgende kommer de ud på naturlig måde. Det kan jo lyde lidt frastødende, men bønnerne bliver naturligvis steriliseret, inden de bliver ristet og brugt til kaffe. Kopi Luwak regnes for verdens bedste  - og dyreste – kaffe.

Meget generøst tilbød Peter at jeg kunne smage, hvilket jeg jo slet ikke kunne sige nej til. Så mange tak for det.

”Speedway Stout” er en meget kraftig øl på 12.0%. Den er kulsort med brunt, groft skum. Man mødes af en kraftig aroma, hvor kaffe, chokolade og alkohol mødes i en forførende dans. Vanilje blander sig også, og der er hele tiden nye noter, der lige antyder deres tilstedeværelse. Very,very smooth. Blød og lækker og meget behagelig at drikke, selvom den er så kraftig. Smagen består også af mange nuancer, men det er kaffen, der træder i karakter. Den er mild, men meget tydelig. Sammen med noter at brun farin og alkohol minder det lidt om en mild irish coffee. Det er absolut den bedste kaffestout jeg har smagt, og blandt de bedste stouts overhovedet.

Karakter 5+

 
Men der var skam andre specialiteter på programmet også. Nikolaj havde skaffet 2 små flasker af verdens stærkeste øl – ”Armageddon” fra det skotske bryggeri Brewmeister. Den holder ( måske ) den svimlende styrke – 65,0%. Det var muligt at smage 2 cl af den for 60 kr.
Brewmeister er et nyt bryggeri fra 2011 og de brygger 2 serier af øl. En lokal, hvor øllet kun kan købes i Skotland og en national, der også sælges udenfor landet. De hævder at de kun bruger 4 ingredienser i deres øl, så vi har nok at gøre med en slags skotsk Reinheitsgebot.
 

”Armageddon” er en gylden øl, der ikke danner noget skum overhovedet. Den bevæger sig lidt tyktflydende i glasset. Der er en sødlig aroma af vanilje, frugt og egetræ. Faktisk var mit første indtryk meget lig Innis & Gunns originale ale. Den er jo væsentlig lettere ( og væsentlig billigere ), men det er de samme noter der kommer frem. Det er en tyktflydende øl, der fylder meget i munden.

Og så kommer man i tvivl om den virkelig holder 65,0%. For den skarpe, brændende fornemmelse, man kender fra whisky og anden stærk brændevin udebliver fuldstændig. Der var flere end mig der var i tvivl. Nogle skød på 20%, men måske skyldes det, at den høje alkoholprocent jo ikke er kommet ved destillering, men derimod ved at fryse øllet ned og derefter fjerne det frosne vand. Det er første gang jeg smager så stærk en øl, og jeg ved ikke helt hvad man kan forvente ved denne metode. Men det virker logisk nok, at den bare bliver stærk og sød. Smagen er domineret af sødme, blomme, vanilje og alkohol.

Det var spændende at smage denne øl, og naturligvis også sjovt, at det kan lade sig gøre. Men derudover er det et fuldkommen overflødigt produkt, der reelt set intet har med øl at gøre. Disse ekstrem stærke øl er bare et kuriosum, der kan skabe lidt omtale. Heldigvis laver Brewmeister også ganske normale ales, men om vi ser dem her i Danmark må tiden vise.

Karakter 3+ ( fordi resultatet ikke står mål med anstrengelserne )

2 kommentarer:

  1. Hej

    Tak for denne anmeldelse. Har du nogen informationer om hvor i landet denne øl kan købes.

    Med venlig hilsen
    Jan Noer Baandrup

    SvarSlet
  2. Hej Jan.
    Denne specielle udgave af Speedway Stout var en øl som Peter og Jakob havde fået sendt fra USA, og den er yderst sjælden herhjemme. Jeg ved at man kan få den originale Speedway Stout i Ølkonsortiet i Aalborg, og sikkert også i andre specialbutikker i landet. Og den er altså også god.

    SvarSlet