Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 25. marts 2013

Tid til en øl - Ørbæk Kongens Fadebur


25. Marts 2013

I går havde vi igen prøve på ”Oliver” – et par store fællesscener og voksen-korprøve. Bagefter tog vores unge mennesker med hjem til påskemiddag med lammesteg.

Så jeg åbnede årets vist første påskebryg – ”Kongens Fadebur” fra Ørbæk på Fyn. Ørbæk har vist også en anden påskebryg på markedet – sammen med One Pint – ved navn ”Højt skum”, der jo er ølentusiasternes motto. Den har fået gode anmeldelser, så den må jeg også prøve at finde.

Det er ikke fordi, der er så mange nye påskeøl i handelen. det er meget de samme udmærkede og velprøvede øl, som bryggerierne har haft succes med de sidste par år.

Jeg skal i april fortælle om påske- / forårsøl til et arrangement, og det er faktisk svært at finde påskeøl at præsentere, for arrangementet har været afholdt flere ar i træk. Men nu er der da et par muligheder her.

”Kongens Fadebur” laves sammen med Nyborg Slot. Tidligere på året kom der en anden øl – ”Nyborg Kongebryg” i samme serie. I middelalderen var Nyborg i lang tid hjemsted for kongehuset, og der skulle bruges meget øl fra kongens fadebur til hoffet. Påsken er kirkeårets vigtigste højtid og afslutningen på 40 dages faste ( vi holder ikke så megen faste nu om dage ), så der skulle drikkes masser af godt øl. ”Det er en gammel tradition at brygge påskebryg, men kun i Nyborg fås den stadig fra Kongens Fadebur”.

Fin historie, men man skal nok ikke tro, at denne påskeøl er en direkte arvtager fra de gamle øl fra dengang. Den er måske brygget efter gammel opskrift – det melder historien ikke noget om, men der har jo været en ”mindre” pause i brygningen gennem tiden.

Man har i Nyborg forsøgt at genoplive ”Kongens Fadebur” på slottet. Østfyske fødevareproducenter er gået sammen om at sætte fokus på området gennem produkter og oplevelser. 4 store middage er bla blevet afholdt på Nyborg Slot. Det er i denne forbindelse Ørbæk forsøger sig med ”historisk” øl.

Nu om dage er det jo nok det belgiske øl, der ligner datiden øl mest, og der er da også umiskendeligt belgisk ”bruin” inspiration i denne øl. Den er på 7,0%, pæn rødbrun farve og beige, lidt groft skum på toppen. Duften er sødlig med lidt overmoden frugt og karamel. En fin fylde. Også smagen bærer præg at karamel og frugtsødme fra blomme og rosin. Alt i alt en godt, belgisk bud på en påskebryg.

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar