31. Marts 2013
Trappistøl har altid været forbundet med belgisk øl.
I 2005 fik et hollandsk trappistkloster lov at sælge deres øl under betegnelsen,
så der var 6 belgiske bryggerier og et hollandsk. Klosteret havde lavet øl i
mange år, men der skal særlige omstændigheder til, for at man må kalde det et
trappistbryggeri. Produktionen skal foregå på klosterets område og det skal
være munkene der forestår brygningen. Om de ligefrem skal stå i deres ansigts
sved og vende malten tror jeg ikke, men de skal i hvert fald have det
overordnede ansvar for produktionen. Og det er nok godt, for de fleste er efterhånden
noget oppe i årene.
Men der er mange trappistklostre rundt om i Europa,
både i syd og nord. Også i Danmark, hvor Myrendal Kloster på Bornholm er et
trappistkloster. Det blev oprettet i 1966, og nu venter vi bare på noget dansk
trappistøl.
Trappistordenen er en streng udløber af
cistercienserne, og i 1294 oprettede disse et kloster i Engelszell, Østrig. Det
har som så mange klostre oplevet op- og nedgangstider. I 1699 brændte klosteret,
men blev genopbygget med en ny kirke mellem 1754 - 64. Derefter blev det lukket
i 1786 af Kejser Joseph II. Klosteret fungerede derefter som hotel og fabrik.
Men i 1925 flyttede trappistmunkene ind. Det var blevet
fordrevet fra Oelenberg-klosteret i Alsace efter første verdenskrig, og i 1931
blev det ophøjet til et Abbedi. Den første abbed hed Gregorius Eisvogel ( flot
navn ) og det er ham klosteret første øl er opkaldt efter.
I 1939 overtog Gestapo stedet og sendte munkene i
fangelejre eller i militærtjeneste. Der var omkring 70 munke og kun en
tredjedel var tilbage efter krigen. Selvom de blev forøget med munke fra
Bosnien er der nu kun 7 tilbage. Så de må nok bruge lægmænd udefra til
brygningen.
Jeg havde nok forestillet mig at det ville være en
overgæret ale efter belgisk inspiration, og der er da også sådan den benævnes
på Ratebeer og tilsvarende steder. Bryggeriet
omtaler den som ”ein dunkles trippel”, og i den første pressemeddelelse nævnes
at der er brugt overgær. Men på flasken står der ”Bockbier” og umiddelbart
synes det at være mere i overensstemmelse med smagen.
Det er en stærk øl ( 9,7% ), så man kan godt komme i
tvivl om typen, men den mangler de krydrede belgiske noter. Der er tilsat
honning, hvilket er med til at gøre den sødlig. Så den er ikke brygget efter
Reinheitsgebot. Mine noter er åbenbart blevet væk, men jeg husker den som god –
sødlig med karamel, og brødnoter, og som nævnt mere i centraleuropæisk stil
selvom den åbenbart er overgæret.
Karakter 4
Derefter fulgte aftenens absolut mest specielle og
udfordrende øl.
Fantôme Bryggeriet ligger i Soy i den franske del af
Belgien, Vallonien. Det blev grundlagt af Dany Prignon i 1988 og brygger meget
specielt Farmhouse Ale. Jeg læste om bryggeriet i de første år af min
ølinteresse, men er aldrig stødt på det før nu, og så skulle det jo prøves. Jeg
valgte den mørke udgave af deres øl – ”Black Ghost” på 8,0%. ”Belgian dark ale
brewed with spices” lyder jo meget tilforladeligt, men vores opfattelse af øl
blev udfordret.
Uklar, rødbrun øl med blødt skum. En duft og smag af
læder og svinesti ( mine ord - de andres var værre ). Vores lokalformand Gert
har besøgt bryggeriet, og kunne berette at det også lignede en svinesti, og det
formodentlig ikke kan klare et besøg af levnedsmiddelkontrollen. Det er ikke
spontangæret øl, selvom der absolut må være noget vildgær, der er smuttet med i
processen.
Trods denne noget negative omtale, var øllet faktisk
ikke så udrikkeligt som man skulle tro – synes nogle af os ( andre deltager vil
nok være uenige ), og vores formand satte den højt i aftenens vurdering, men
han havde jo også kendskab til bryggeriet i forvejen.
Bryggeriet har taget navn efter spøgelset af Grev Berthe
de la Roche, der huserer i de gamle ruiner i den nærliggende La
Roche-en-Ardenne
Karakter 3 ( måske mest for oplevelsen ).
Prøv den, men vær nogle stykker om at dele, for det
er svært at kæmpe sig gennem 75 cl alene.
Kan fås hos Vinspecialisten og Ølkonsortiet i
Aalborg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar