Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 8. april 2024

Tid til en øl - Alfabetsmagning A-D


 8. April 2024

I lørdags afholdt jeg en stor Alfabetsmagning, hvor vi skulle gennem bryggerier fra hele alfabetet.

30 øl - for jeg havde også valgt en repræsentant for tallene. Vi havde sat god tid af til det, men planen var en ny øl hvert kvarter, og efter 10 øl en lille spisepause, så 10 øl mere og så endnu en spisepause og så de sidste 10.

I 2016 afholdt jeg en Maratonsmagning til vores 10 jubilæum - med 42 øl + en radler, og vi havde længe talt om at lave en lang smagning igen. Så da jeg fik ideen til en Alfabetetsmagning, gik jeg i gang med af indsamle øl.

Jeg havde nogle øl stående, købte nogle på Trappist.dk og hos Vinspecialisten, men de fleste fandt jeg i Voldby Købmandsgård og hos Ølsmageren fra Gjøl. Det lykkedes dog ikke at finde et bryggeri med X ( mere om det senere ).


Der var 2 måder at gøre det på, og jeg lod vennerne afgøre hvilken. Vi kunne tage det alfabetisk som det jeg har lært, hedder en 'Roller Coaster' smagning. Der bevæger vi os op og ned gennem alkoholprocenter, og jeg kunne se, mit program ville være afvekslende nok. De lette øl ville nok ikke kommer helt til deres ret, men vi villle da starte på toppen af banen med 11,0%, og så ville det vel bare køre derudaf.

Alternativt havde jeg lavet 3 mere traditionelle smagninger, hvor jeg blandede bogstaverne. Så kunne vi starte let og slutte tungt, og så gentage det med spisepauser imellem. Så ville hver øl få de rigtige vilkår, men det ville måske ikke være slet så sjovt.

De valgte næsten enstemmig alfabetisk.


Jeg syntes dog, at vi lige skulle trækkes op på toppen af banen, og der havde vi 'tallenes' repræsentant til at gøre det.

Brasserie 3 Monts er tidligere kendt Brasserie Saint-Sylvestre, men jeg kan ikke helt finde ud af, hvornår navneskiftet er kommet. Det er et fransk familieejet bryggeri fra 1920, og det ligger i Saint-Sylvestre i den franske del af Flandern. De brygger 4 typiske øl - Blonde, Ambre, Triple og Saison, og det var sidstnævnte, jeg havde fået fat i.

'Saison' er på 6,5%. Den er lys gylden med fint, hvidt skum. Den har en frisk forårsagtig duft. Smagen er lidt spids, en let syrlighed og en ganske fin bitterhed af friskplukket humle. En ganske fin starter.

Karakter 3+

De 3 bjerge er Cassel, Cats og Recollets, der præger landskabet.


Derefter satte vi rutsjeturen igang fra toppen med en 'Soothing Wine' fra Agile Brewing fra Århus.

Det er en BA Barleywine på 11,0%, og vi kom rigtig godt fra start. Agile Brewing er et nanobryggeri skabt af Lasse V. Hansen, der tidligere har været både dansk og skandinavisk mester i håndbryg. Han brygger lige præcis det, han har lyst til, og man kan mærke engagementet i øllet.

'Soothing Wine' tog alle med storm. Lagret mere end 2 år på røget whiskyfad. Flot rødlig farve og masser af smag fra fadet, hvor røgen blander fint med sødlige toner. En elegant øl

Karakter 5


Ganske som jeg havde tænkt, var det ikke helt refærdigt overfor Basqueland, som var repræsenteret med en brown ale. Jeg ville gerne have mange forskellige øltyper med. 'El Puro' er kun på 4,5% og den havde svært ved at hamle op med en barleywine.

Basqueland ligger i Hernani lige uden for San Sebastian i Baskerlander. Det stammer fra 2015.

'El Puro' er opkaldt efter nogle spektakulære klippeformationer i Mallos de Riglos. Det er en meget engelsk brown ale med Maris Otter malt, Windsor gær og East Kent Golding. Jeg er sikker på den ville have scoret højere, hvis vi havde valgt den anden fremgangsmåde. En af deltagerne drak en rest senere, da vi holdt spisepause, og sagde, at det vandt den ved.

Karakter 3+


En af de øl jeg havde stående i skabet, havde jeg gemt til en særlig lejlighed, og det et nogle gange svært at finde en pasende en af slagsen. Så den havde stået længe. Den var gået på dato i 2020, så jeg var noget spændt på den, da alkoholprocenten ikke var meget høj.

Det var 'Cafe Con Leche' fra Cigar City i Tampa, Florida. Det er - som navnet sige - en kaffe/mælke stout. Den er kun på 6,6%, men jeg husker den som fyldig og cremet. Jeg må desværre nok sige, at den ikke holdt sig så godt. Ikke at den var blevet dårlig, men netop mundfylden var forsvundet. Så selv om kaffesmagen var til stede, var jeg en smule skuffet. Jeg havde gemt den for længe.

Karakter 4


Sidste øl i dagens beskrivelse havde jeg også stående, for jeg kan godt lide de tyske øl til hverdagsbrug. Tysk øl er næsten altid af høj kvalitet, selvom det måske ikke er så grænsesøgende.

'Altbier' er en tysk overgæret specialitet fra Düsseldorf. Brygget på den 'gamle måde' - altså med overgær. Bryggeriet Diebels er grundlagt i 1878 af Josef Diebels og har egentlig kun brygget deres altbier, men på det seneste har de udvidet med en pilsner.

Karakter 4





Ingen kommentarer:

Send en kommentar