Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 14. april 2024

Tid til en øl - Alfabetsmagning Y - Å


14. April 2024

Vi har igennem tiden holdt adskillige, meget forskellige ølsmagninger. De fleste er ganske normale med 10 øl, men en gang imellem er det sjovt, at prøve andre former af. Denne Alfabetsmagning er sammen med vores Maraton de største smagninger, men vi har også holdt en Oktoberfest, hvor jeg havde fundet øl fra de 6 bryggerier i Bayern, der afholder oktoberfesten. Vi holdt også en smagning i anledning af 500-året for Reinheitsgebot, hvor man kunne bestille en jubilæumskasse med øl hjem fra Bayern. De fleste af de bryggerier kendte jeg ikke i forvejen. Alle var enige om, at det var sjovt, men udelukkende tysk øl kan også let blive lidt ens.

Vi har holdt en smagning med 10 Ipa'er fra Mikkeller, hvor det eneste det adskilte dem, var 10 forskellige humletyper. Det var også sjovt og en lille smule kedeligt i længden. Der er ikke opbakning til mine forslag om alkoholfri øl eller industripilsnersmagning, men det er nok også meget godt.


Det havde hele tiden været tanken, at Y skulle være Y Not Brewing - husbryggeriet for Basement Beer Bar. Jeg har smagt meget at deres øl og det er altid godt. De har haft en koncept med en Growler, hvor man kunne fylde en dåse med barens øl, men nu har de også fået øl på flasker og dåser. Flaskeøllet var nogle voldsomme BA stouts, og den syntes jeg vi havde nok at, men en frisk IPA kunne nok gå an. Og så med en nuttet påskehare på.


'Jumping Bunnies' er en DDH American IPA på 6,5%. Den er humlet med Citra, Enigma og Sultana.

Den udviser tegn på NEIPA - uklar og med let eksotisk frugtsmag, men bitterheden ligger længere fremme på smagspaletten og giver lidt mere westcoastwibes. Det kan jeg godt lidt, så det ikke kun bliver sødme. Det er måske også det, der ligger i betoningen af 'american IPA'

Karakter 4


Zundert kender jeg i forvejen og hos trappist.dk kunne jeg bestille den hjem. Det er et hollandsk trappistbryggeri, der ligger i byen Zundert. Klosteret havde længe ernæret sig med landbrug, men i 2009 besluttede man at starte et lille bryggeri. Og i 2012 begyndte konstruktionen. Man skulle jo også have en øl, og man havde ikke en bog fuldt af opskrifter fra gammel tid, så man måtte igennem en masse smagninger - fra sour til røgøl, fra stout til IPA. Det har været hårdt arbejde, men måske ikke så kedeligt.

Man endte på en tripel ( her kunne man nok også få god hjælp fra andre klostre ) som fik navnet 'Zundert 8 Tripel'. I 2019 begyndte man også at brygge en 'Zundert 10 Quadrupel'

'Zundert 8 tripel' er - ikke overraskende - på 8,0%. Den er blød med en del frugt. ganske glimrende

Karakter 4+


For en del år siden besøgte jeg Flåm - en lille bygd i Vestnorge, klemt inde mellem høje fjelde. Nu kan man køre dertil i bil gennem lange tunneller, men tidligere kunne man kun kommer dertil med båd. Nu lægger store krydstogtskibe til, for fjorden er smal og dyb. Derfor kan en bryggeri på kajen også klare sig. Bryggeriet Ægir og restauranten er lavet som et gammel vikingehus. Det er et besøg værd.

Jeg har skrevet om mange af deres øl på bloggen, men aldrig om 'Juling' en BA Strong Ale på 11,5%. Den har det, der skal til. Masser af smag - kaffe, vanilje og bourbon fra fadet.

Karakter 4+


Ølluminati blev stiftet i 2017 af Theiss Bach Nielsen og Mads Claus Henriksen. De har lavet et samlingssted midt i Viborg, med musik og øl. Der er en klar politik på stedet - kun udskænkning til folk over 18, alle skal være velkomne, god personalepolitik og dialog med naboerne. Kort sagt: man skal opføre sig ordentligt.

'Mussels fro Brussels' er også en strong ale. Denne gang på 10,0%, så vi sluttede smagningen med maner. Det er en belgisk inspiration. Den er dobbeltmæsket og det giver sig udslag en en tyktflydende, cremet væske med masser af smag. Jeg har ikke kunnet finde oplysninger om 'muslinger', så måske er det bare i navnet.

Karakter 5


Vi sluttede af med Arpus, men der er et tegn over bogstavet, så det kan med lidt god vilje ligne et Å - Årpus. Det var måske lidt søgt, men det var tale om en øltype, jeg ikke havde smagt - en QIPA.

En voldsom sag på 11,5%. Når det er sagt er bitterheden jo dæmpet ned, for der er tale om en NEIPA, så helt så voldsom er den heller ikke. I gamle dage kunne vi godt få IPA'er med bittehed på 100 IBU, uden det blev mere end en IIPA.

Arpus er et lettisk bryggeri, der blev grundlagt i 2017, så de har hurtigt fundet vej ind på det europæiske marked med godt øl. Denne QIPA er brygget i samarbejde med det amerikanske bryggeri Magnanimous, der hører til i Tampa, Florida.

Det fulde navn er - 'QDH Simcoe Cryo x Citra Lupomax x Strada x Nelson QIPA'. Jeg fik kun en lille smagprøve på 3 cl, for nogen var gået frisk til varerne, men det var en potent øl med masser af smag. Som sagt snyder det mig lidt, når bitterheden afdæmpet, men i forhold til en alm NEIPA er der naturligvis væsentlig mere bitterhed.

Karakter 4+









 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar