Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 12. april 2024

Tid til en øl - Alfabetsmagning O - S


 12. April 2024

Vi kom også rundt i verden ( mest Europa ) i vores Alfabetsmagning.

1 Ungarn

1 Spanien

1 Norge

1 Sverige

1 Holland

1 England

1 Frankrig

1 Estland

1 Letland

2 Skotland

3 USA

3 Belgien

4 Tyskland

9 Danmark

Også meget afvekslende på den front.


Observatoriet blev skabt i 2020 af Simon Toft, der otte år forinden havde grundlagt Ølsnedkeren. Observatoriet har fokus på det sure øl. Bryggeriet ligger i Voerladgård, som er min kones hjemegn. Hun boede i nabobyen, så vi kender lidt til området.

Jeg smagte første gang deres øl til Bad Seed Festival 2023, og var vældig begejstret, så selvfølgelig skulle de repræsentere O

'Svart' er en 'dark wild ale' på 7,0%. Brygget med koldekstraktion af mørke malte og tørhumlet med Hüll Melon, der er en ny humletype for mig, men jeg kan se at den er ved at blive populær. Det er en afledning af Cascade og skulle give noter af honningmelon og jordbær.

Det ved jeg ikke lige om jeg lagde mærke til, men det er en let ristet bitterhed fra malten og en god tør syrlighed. Jeg kan - som jeg vist har nævnt tidligere - godt lide lidt mere sødme i sour ales, så den fangede mig ikke helt.

Karakter 3+


Til gengæld var der fin sødme i den næste øl fra Pohjala. 'Kamin' fra deres Cellar Series er en BA stout på 11,0%.

Bryggeriet ligge i Tallin, estland, og navnet betyder 'Det Nordlige Rige'. Det er det største håndværksbryggeri i De Baltiske Lande, men der er andre, der er ved at vinde godt frem. Bryggeriet blev grundlagt i 2011, men den første øl kom først i 2013.

'Kamin' er lagret på Cognac-, Sherry- og Islay Whiskyfad, så det er den smagfuld øl med noget dejligt røg i baggrunden. listen over malte er ufattelig lang ( tror de har ryddet op i lageret ), så den kommer ikke her, men der er naturligvis røgmalt blandt. 7 forskellige humletyper hvor Hüll Melon igen er en af dem, men her kan man da slet ikke finde melon og jordbær. Jeg forestiller mig det vil være mere tydeligt i en helles eller en kölsch, men hvad ved jeg.

Det er en dejlig kompleks øl. På trods af de mange ingredienser spiller smagene godt sammen. Her er modne blommer, røg og indflydelse fra fadene.

Karakter 5


Jeg havde nok ikke ventet at finde bryggerier med Q, men på Trappist.dk fandt jeg faktisk 2 belgiske bryggerier - Quintinne og Queue de Charrue. Det sidstnævnte havde jeg aldrig hørt om, og ret beset er det en ølserie som brasserie Vanuxeem brygger, men det gjorde sig fint som Q i smagningen.

Vanuxeem blev grundlagt i 1906 og ligger i Ploegsteert, lige ved den franske grænse. Navnet Queue de Charrue er en fransk udgave af navnet, og betyder 'plovhale'. Om det er ploveskær eller plovfure er jeg ikke helt klar over.

Deres 'Blonde er en fortrinelig udgave af stilen. Frisk og med lidt lys frugt. Den gør det den skal og faldt ikke igennem, selvom den kom efter 'Kamin'.

Karakter 4


Bryggeriet Rothaus fra den tyske delstat Baden-Württemberg i Schwarzwald har fået stod succes og er blevet lidt trendy. Det er da også velbrygget øl, de leverer, men det er der meget af i Tyskland. For mig er kvalitet et af kendetegnene ved tysk øl. Rothaus er et af de lokale bryggerier med størst succes. Det ligger i Grafenhausen og blev stiftet i 1791.

En af deres serier hedder 'Zäpfle', der betyder kogle - efter sigende fordi flasken ligner en kogle. Jeg synes nu den er ret ordinær.

Denne gang var de en weissbier - 'Weizen Zäpfle' på 5,4%. Den var frisk og god, men jeg har dog smagt flere weissbier i området, som jeg holdt mere af

Karakter 3+


I den anden ende af Tyskland - helt oppe ved Østersøen - ved Timmendorfer Strand ligger bryggeriet Sudden Death. Det er et område hvor ishockey er det helt store samtaleemne, og det ligger til grund for navnet. Den ene af grundlæggerne Olli er selv aktiv ishockeyspiller. Bryggeriet er nyt - fra 2022

'High Voltage' er en DIPA i New Englandstil. Den er uklar og har en varm orangegylden farve. Humletyperne er Mosaic, Columbus og en ordentlig skefuld NZ Southern Cross. Den holder 8,3% og emmer af kraft og smag af mandarin og mango. Den var befriende at få lidt bitterhed ind i smagningen igen. Sidst vi havde en IPA var ved E.

Karakter 4









Ingen kommentarer:

Send en kommentar