Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 23. februar 2009

Tid til en øl - Achel Bruin

23. Februar 2009
Fredagens ølsmagning er belgisk, men den bliver uden Trappisterne. De er ellers en vigtig del af belgisk ølkultur, men der er også mange andre spændende øl fra Belgien. – og så kan jeg jo afholde en speciel trappistsmagning på et senere tidspunkt.
Det er dog trappistøllene, man først og fremmest forbinder med belgisk øl og de er også utroligt gode. Der er stadig 4 øl, jeg endnu ikke har smagt ( 2 fra Achel og 2 fra La Trappe ), men i aften tager jeg hul på ”Achel Bruin”.
Klosteret ”Sint Benedictus Abdij de Achelse Kluis” ligger lige midt på grænsen mellem Belgien og Holland. Hovedindgangen ligger i Belgien og bagdøren i Holland – derfor regnes det for et belgisk bryggeri. Dette forhold førte i 1970’erne til at man åbnede et lille udsalg, hvor man solgte belgiske specialiteter som øl og chokolade. Dette har siden udviklet sig til et supermarked med et af de mest velassorterede ølbutikker i Belgien. Her kan man efter sigende få alt ( undtagen måske lige kollegerne fra Westvleterens øl ) og er man glassamler er det et rent slaraffenland. Jeg bliver nok nødt til at besøge dette sted en dag.
I 1997 besluttede man at starte på ny med at brygge øl og i 1998 sendte man så den første øl på markedet. Man havde fået hjælp til opstarten af en erfaren munk fra Westmalle – Broder Thomas, samt Broder Antoine fra Rochefort.
”Achel Bruin” er en mørk øl på 8,0%. Den er eftergæret på flaske og der er en del bundfald, der dog ikke generer mig.
Det er en mørk øl med en rubinrødt skær. Lyst skum, der føles blødt og luftigt. Aromaen er krydret og præget af blomme og alkohol. Der er stor kulsyreudvikling og det er en meget livlig øl. Alligevel fylder den godt i munden. Smagen er af mørk frugt ( sveske/rosin ) og sødlig malt, samt krydderier. Mine smagsløg kan ikke skelne alle disse indtryk fra hinanden, men der er ingen tvivl om kvaliteten. Der er en varmende fornemmelse fra alkoholen. Eftersmagen er lang og god uden synderlig meget bitterhed. De 2 erfarne drikkebrødre – Thomas og Antoine – har sammen skabt en kompleks og spændende øl, der kun overgåes af ”Achel Bruin Ekstra” på 9,5% og et par andre trappister.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar