16. Januar 2011
Trappisterne
er en striks underorden af cistercienserne, der stammer tilbage fra slutningen
at 1000-tallet. I 1664 forlød det, at munkene på ”Notre Dame de la Trappe” i
Normandiet levede et udsvævende liv, og en ny abbed – Armand-Jean de Bouthiller
– blev sendt til stedet. Han indførte hurtigt nogle meget strenge regler med
tavshed og arbejdssomhed. Munkene måtte heller ikke drikke andet end vand til
måltiderne, men den regel blev ændret efter 3 år, og det blev tilladt at drikke
cider og øl.
Under
den franske revolution blev alle munke forfulgt og trappisterne søgte tilflugt
i Schweiz, hvorfra de bredte sig sydpå til Spanien og Italien. En gruppe munke
drog af sted mod Canada, men nåede ikke længere end det vestlige Flandern, hvor
de slog sig ned i Westmalle i 1794. Herfra oprettede de mange andre klostre i
både Holland og Belgien. De 6 klostre, der brygger øl er Westmalle – Chimay –
Rochefort – Westvleteren – Orval og Achel. Derudover findes La Trappe i
Holland.
Mens
vi i går nød pølser og ost i pausen åbnede Aalborgs lokalformand en
specialitet, som nogle af os var heldige at smage – ”Black Santa”. Det er en
øl, der kun er produceret i 24 flasker, og den er lavet af Lindholm Høje
Bryglaug, der åbenbart består af formanden og 2 andre ølentusiaster.
Det
er en klon at Hobgoblin, hvortil der er tilsat ekstra lakrids. Undertitlen
siger det hele: ”Hobgoblin goes lakridsmas”. Fin etiket med oplysninger om
øllet. Der er brugt flere forskellige malte, ekstra rørsukker og der er humlet
med Fuggles og Styrian Goldings. Og så er der tilsat store mængder Kingfisher
lakrids. Dette fornemmes tydeligt i aromaen. Øllet føles let og friskt i munden
og man får en god smag af lakrids og rosin eller anden mørk frugt. God lang
eftersmag.
Karakter
4
Men
tilbage til trappisterne. Chimay er et af de mest kommercielle
trappistbryggerier – forstået på den måde at de brygger store mængder øl. Men
det skal nævnes at alt overskud fra trappistbryggerierne går til
vedligeholdelse og velgørende formål. Det er ikke profitforetagener.
Vi
smagte Chimay ”Bruin” ( 8. okt 08 ),
der er en god fyldig mørk øl, der passer godt til ost.
Derefter
kom turen til den anderledes og specielle øl fra Orval.
Orval
laver kun en øltype og den adskiller sig fra de andre. Det er en lys øl,
hvortil man har tilsat en streng brettanomyces vildgær, så man får en udpræget
syrlighed. ( 20 sep. 08 ). Vi fik
historien om den tabte guldring i Orvals kilde og hvordan fisken havde bragt
den tilbage igen. Flemming Starcke-Jensen havde selv besøgt klosteret og stået
ved kilden, hvor han fik historien fortalt. Der er vist flere udgaver af
historien, som adskiller sig lidt fra hinanden. Denne udgave var med et
skibsforlis og en enkelt overlevende kvinde, der blev samlet op af munkene. Det
var hendes mors ring – det eneste minde – hun tabte i kilden. En spændende og
anderledes øl, der endte på en 8. plads i afstemningen.
Derefter
kom turen til Westmalle, hvor man producerer 2 øl – en mørk og lys. Westmalle
Tripel ( 31 aug 08 ) er den første øl
af sin art og har dannet skole. Næsten alle belgiske klosterbryggerier har en
tripel på programmet. Det er en meget fin øl, der heller ikke denne gang
skuffede. Den endte på en 3. plads.
Der
var en, der fik den gode ide, at smage de 2 sidste øl op mod hinanden, for de
konkurrerer altid om titlen som verdens bedste øl. Jeg har ( bevidst ) heller
ikke fundet en afgørelse. Så jeg er nødt til at smage dem med jævne mellemrum.
Flemming Starcke-Jensen fortalte at Westvleteren 12 foretrækkes i Flandern og
Rochefort 10 i Vallonien.
De
2 øl ligner på mange måder hinanden. Rochefort er lidt mørkere og har en sødere
fremtoning end Westvleteren, der er friskere og en smule mere humlet. Det er et
temperamentsspørgsmål. En øjebliksvurdering. Rochefort vandt denne gang for mit
vedkommende, men Westvleteren vandt i den samlede afstemning. Det er endnu ikke
entydigt afgjort, så jeg bliver nødt til at vende tilbage ved en senere
lejlighed.
Aftenen
afsluttedes med, at formanden optrådte som auktionarius på slap line og fik
bordet med juleøl ( 60 stk ) op på en pris af 1300 kr. Det er stadig billigt.
Det var en meget hyggelig og oplysende eftermiddag, hvor stemningen var i top
og øllet var ligeså.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar