20. September 2011
Efter spisepausen
kom der en ”surprise”-øl på bordet. Jeg ved ikke om det var en kommentar til
valget, men navnet var ”Red”. Faktisk var det en ”Imperial Red” fra Lagunitas
Det er en øl, jeg så småt havde stiftet bekendskab med på Øllet Dag, hvor
Ølkonsortiet præsenterede den, og det var da også her arrangørerne havde fundet
den.
Det er en mørk
ravfarvet øl, der godt kan gå for at være rød. Kraftig humlearoma med lemon og
lidt friskhed fra drue. Den har en skarp kant, men bliver ikke spids og tynd.
Smag af frugtig humle med en god, lang humleeftersmag.
Karakter 4
Green Flash Brewing
Co. fra Californien har taget navn efter et solnedgangsfænomen på de kanter.
Lige idet solen forsvinder, kommer der et grønt lysglimt i horisonten.( 12, sep 2010 ). Jeg har også skrevet
om deres ”Imperial IPA” på 101 IBU, men denne gang var det en tilsvarende mørk
øl – ”Double Stout”. Her var humleniveauet noget lavere – 45 IBU, men ellers var
der fyldt godt på med råvarer.
Det er en sort øl
på 8,8%. Skummet er lysebrunt, men fylder ikke meget i smageglasset. Det er som
om man gerne vil undgå skumdannelse. Der er tilsat havreflager og Target humle.
Aromaen er i retning af hostesaft med lakrids. Pga af havren er det en
behagelig blød og rund fornemmelse der møder en. Den fylder godt i munden. Smag
af alkohol, ristet malt og sødme, som jeg godt kan lide det i en stout.
Karakter 5
Port Brewing har
eksisteret siden 1993, hvor Pizza Port havde brug for noget ordentlig øl i
deres kæde. Vince og Gina Masaglia, der var medejere af Pizza Port begyndte at
brygge I Solana Beach, San Diego, og siden udvidede man med yderligere 2
bryggerier i San Clemente og Carlsbad. Men selv med 3 bryggerier kunne man ikke
følge med efterspørgelsen, og da Stone Brewery i 2006 flyttede til større
lagerhaller, overtog man deres og åbnede d. 5 maj Port Brewing Co. På 4 års
dagen bryggede man en ”4th Anniversary Ale”. Der er en Imperial IPA med kraftig
humleprofil – Columbus, Amarillo og Simcoe – tørhumlet med Amarillo og
Columbus. ( IBU 95 )
Det er en flot
orange øl på 10,0%. Den er ufiltreret og er derfor uklar i glasset. VI mærker
en kraftig grapearoma, blandet med fyrrenåle. Den har en fyldig krop, men
alligevel med en skarp kant. Kraftig aromatisk humlesmag og bitterheden holder
meget længe i eftersmagen.
Karakter 4+
Aftenens sidste øl
i smagningen var fra Southern Tier. På Øllets Dag havde John Bull den mørke
”Iniquity Black Ale” på hanerne, og det var også en mørk øl til denne
afslutning. ”Mokah” er som navnet antyder en kaffe/chokolade stout. Der er
brugt ristet kaffe fra Jamaica og belgisk chokolade. Der er brugt forskellige
mørke malttyper og også ristet umaltet byg. 4 forskellige humletyper – Chinook,
Willamette, Cascade og Columbus.
Egentlig er det en
blanding af 2 af de andre stouts i Blackwater-serien – ”Jahva” og ”Choklat”.
Procenten ender på 11.2%. Det er en kulsort øl med brunt skum. Der er en duft
af sødme fra chokolade og ristede noter. Den er rund og meget fyldig, og kan
næsten virke klistret. Man smager chokolade og Cafe Latte og den er måske lige
på grænsen til det vamle. Der mangler lidt modspil. Det kunne måske fås med
lidt is eller kage. Men det er en meget anderledes oplevelse end så mange andre
stout, og det er jo i sig selv spændende. Det er ikke en øl man kan drikke
mange af i træk – det er sikkert svært at drikke en hel selv.
Karakter 4
Amerikansk øl er
næsten altid meget kraftfuldt. ”More is better” er det amerikanske slogan, men
for mig gælder dette udsagn ikke altid. De amerikanske øl kan let blive
påtrængende og anmassende og selvom der – som sagt – altid er en masse smag til
stede, scorer de ikke nødvendigvis højere point end mere afdæmpede øl. For mig
handler det i høj grad om balance, hvis en øl skal nå helt i top. Og det er der
jo også mange af de amerikanske der kan. Men en ting er sikkert – amerikansk
mikrobryg er i hvert fald aldrig kedelig.
Det var en
fremragende smagning og Nikolaj Madsen løftede sløret for en mulig julesmagning
senere på året. Det vil jeg se frem til.
Efter smagningen
spenderede Antoni Madsen fra Nibe Bryghus en af sine egne øl til bordet –
”Oktoberfest”. Den første udgave var temmelig syrlig ( det var forfriskende
ovenpå ”Mokah”) , men brygmesteren var ikke helt tilfreds og fik sat en ny
fustage på hanen. Det gav en anderledes rund og afdæmpet øl. Tak for det.
Jeg vil ikke skrive
mere om den nu, da jeg næste weekend skal på besøg på Nibe Bryghus, og der er
den måske på programmet.
Tak til Gert for
brug af billeder.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar