25. September 2011
I dag drog 25 glade
ølentusiaster fra Aalborg med bus afsted til Nibe, hvor de slog trop med 5 af
de lokale for at besøge Nibe Bryghus. Turen startede midt i Nibe med en lille
byvandring gennem byen. Her fortalte Villy om Nibes historie og steder.
Vi startede ved
Nibes Gl. Bryggeri og gik videre til brændevinsbrænderiet. Så vidt jeg kunne
forstå, har familien Færch haft en
finger med i alle alkoholiske tiltag i Nibe gennem tiden. Nibe blev første gang nævnt i 1369, hvor man
hører om deres sild på markedet i Lübeck. Langsomt blev vi ført ned mod
lystbådehavnen, hvor det nye Nibe Bryghus ligger.
Indenfor blev vi
budt velkommen og fik hurtigt et glas fadøl i hånden. Det var ”Bagbords
Pilsner”, der er en øl efter tysk model – dog er den humlet med tjekkisk Saaz
og engelsk First Gold. Den har normal dansk pilsnerstyrke - 4,7% . Det var en rigtig god øl oven på
gåturen.
Lidt uklar gylden
øl med cremet skum. Mange små bobler. God aroma af humle og en smule malt. Det
er en god og fyldig øl, der bliver balanceret at en skarp kant, og en god
bitter humleafslutning. Jeg havde nok umiddelbart gættet på tjekkisk
inspiration, men det er jo lige meget. En vældig god pilsner.
Karakter 4
Ifølge planen
skulle vi gennem 11 øl og en 3 retters menu bestående af muslinger og laks, en
hovedret med kød og en svesketrifli til slut. I alle retter indgik der øl.
Brygmester Antoni
Aagaard Madsen fortalte om bryggeriets begyndelse, hvor han var startet med 150
liters bryg til 5 haner på Bryggen i Thisted. Det var en god start, hvor han
kunne eksperimentere og få erfaring inden han kastede sig ud i flaskeøl i
større mængde. Han fortalte naturligvis også om hver øl.
Muslingerne var
dampet i ”Indian Summer”, der er en øl, der oprindeligt blev brygget af
Baggårdsbryggeriet i Holstebro. Det er brygmesteren herfra, der selv kommer og
brygger egne øl, når Antoni er på ferie.
Den var også med i Nordkraft på Øllets Dag, hvor jeg skrev om den. Det
er en fusion mellem en hvedeøl og en IPA, men den har kun en bitterhed på 25
IBU. Til gengæld er der en fin og anderledes smag af mynte.
Karakter 3+
Men til muslinger
skal man da også smage den nye ”Muslinge Ale”, som er brygget til
muslingefestivalen i Løgstør. Det er ellers kun i Løgstør, man kan købe denne
øl, og løgstørianerne – løgstørgenserne – borgerne i Løgstør har taget den til
sig som deres egen by-øl.
Det er en flot mørk
ravfarvet øl med meget sløve bobler. Man kan nå at tælle dem. Der er tilsat
honning, som man fornemmer i aromaen, men ikke rigtig i smagen. Her er den mere
neutral, men dejlig frisk. Der er en god bitterhed i eftersmagen. Det er en
overgæret øl på 5,6%. Om den er speciel god til muslinger, ved jeg ikke, men
det var sådan en øl arrangørerne havde i tankerne og ikke en oysterstout, som
ellers er brugt.
Karakter 3+
Den næste øl var
”Nordkraft”, som er en steambeer efter amerikansk forbillede. Det er en øl, der
har fanget mine smagsløg, og som hører blandt mine favoritter til mad. Kan kun
købes på Nordkraft i Aalborg. Eller vil
jeg henvise til mit indlæg d. 3. februar 2011.
Hovedretten var en
dejlig kødret ( i oplægget stod der grillede pølser og ben ) marineret i mørk
øl. På forespørgslen viste det sig at være ”Styrbords Stout”, der ikke var på
programmet. Straks kom Antoni løbende
med store kander af stout, så vi også fik lejlighed til at smage den.
”Styrbord” betegnes
som en stout eller en dark ale. Der er brugt en smule røgmalt udover flere
forskellige mørke malte. Amerikansk
Amarillo og Northern Brewer fra England er brugt til at give en let bitterhed
på 25 IBU. Den var lidt for kold i starten, men nåede at temperere sig. Det er
en mere kompleks øl, hvor røgmalten gør opmærksom på sig selv uden at virke
påtrængende. Lidt sødme spiller også ind, især i begyndelsen.
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar