Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 25. september 2011

Tid til en øl - Nibe Bryghus


25. September 2011

I dag drog 25 glade ølentusiaster fra Aalborg med bus afsted til Nibe, hvor de slog trop med 5 af de lokale for at besøge Nibe Bryghus. Turen startede midt i Nibe med en lille byvandring gennem byen. Her fortalte Villy om Nibes historie og steder.

 
Vi startede ved Nibes Gl. Bryggeri og gik videre til brændevinsbrænderiet. Så vidt jeg kunne forstå, har familien  Færch haft en finger med i alle alkoholiske tiltag i Nibe gennem tiden.  Nibe blev første gang nævnt i 1369, hvor man hører om deres sild på markedet i Lübeck. Langsomt blev vi ført ned mod lystbådehavnen, hvor det nye Nibe Bryghus ligger.
 

Indenfor blev vi budt velkommen og fik hurtigt et glas fadøl i hånden. Det var ”Bagbords Pilsner”, der er en øl efter tysk model – dog er den humlet med tjekkisk Saaz og engelsk First Gold. Den har normal dansk pilsnerstyrke -  4,7% . Det var en rigtig god øl oven på gåturen.

 
Lidt uklar gylden øl med cremet skum. Mange små bobler. God aroma af humle og en smule malt. Det er en god og fyldig øl, der bliver balanceret at en skarp kant, og en god bitter humleafslutning. Jeg havde nok umiddelbart gættet på tjekkisk inspiration, men det er jo lige meget. En vældig god pilsner.
 
Karakter 4
 
 
Ifølge planen skulle vi gennem 11 øl og en 3 retters menu bestående af muslinger og laks, en hovedret med kød og en svesketrifli til slut. I alle retter indgik der øl.
 
 
Brygmester Antoni Aagaard Madsen fortalte om bryggeriets begyndelse, hvor han var startet med 150 liters bryg til 5 haner på Bryggen i Thisted. Det var en god start, hvor han kunne eksperimentere og få erfaring inden han kastede sig ud i flaskeøl i større mængde. Han fortalte naturligvis også om hver øl.
 
Muslingerne var dampet i ”Indian Summer”, der er en øl, der oprindeligt blev brygget af Baggårdsbryggeriet i Holstebro. Det er brygmesteren herfra, der selv kommer og brygger egne øl, når Antoni er på ferie.  Den var også med i Nordkraft på Øllets Dag, hvor jeg skrev om den. Det er en fusion mellem en hvedeøl og en IPA, men den har kun en bitterhed på 25 IBU. Til gengæld er der en fin og anderledes smag af mynte.
 
Karakter 3+
 
 
Men til muslinger skal man da også smage den nye ”Muslinge Ale”, som er brygget til muslingefestivalen i Løgstør. Det er ellers kun i Løgstør, man kan købe denne øl, og løgstørianerne – løgstørgenserne – borgerne i Løgstør har taget den til sig som deres egen by-øl.
Det er en flot mørk ravfarvet øl med meget sløve bobler. Man kan nå at tælle dem. Der er tilsat honning, som man fornemmer i aromaen, men ikke rigtig i smagen. Her er den mere neutral, men dejlig frisk. Der er en god bitterhed i eftersmagen. Det er en overgæret øl på 5,6%. Om den er speciel god til muslinger, ved jeg ikke, men det var sådan en øl arrangørerne havde i tankerne og ikke en oysterstout, som ellers er brugt.
 
Karakter 3+
Den næste øl var ”Nordkraft”, som er en steambeer efter amerikansk forbillede. Det er en øl, der har fanget mine smagsløg, og som hører blandt mine favoritter til mad. Kan kun købes på Nordkraft i Aalborg.  Eller vil jeg henvise til mit indlæg d. 3. februar 2011.
Hovedretten var en dejlig kødret ( i oplægget stod der grillede pølser og ben ) marineret i mørk øl. På forespørgslen viste det sig at være ”Styrbords Stout”, der ikke var på programmet. Straks kom Antoni  løbende med store kander af stout, så vi også fik lejlighed til at smage den.
 
”Styrbord” betegnes som en stout eller en dark ale. Der er brugt en smule røgmalt udover flere forskellige mørke malte.  Amerikansk Amarillo og Northern Brewer fra England er brugt til at give en let bitterhed på 25 IBU. Den var lidt for kold i starten, men nåede at temperere sig. Det er en mere kompleks øl, hvor røgmalten gør opmærksom på sig selv uden at virke påtrængende. Lidt sødme spiller også ind, især i begyndelsen.
Karakter 4
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar