Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 7. september 2011

Tid til en øl - Øllets Dag / Vinspecialisten / One Pint


7. September 2011

Så fik vi bilen synet uden nogle problemer – hurra for det.

Hos Vinspecialisten havde man taget belgisk øl med til Øllets Dag.  Og det var godt, for det var øltyper, der manglede sidste år – og her var mange forskellige varianter. Den første havde jeg smagt tidligere – ”Rose” fra Witterkerke. Etiketten er en pige i silhuet – i grelle farver ( pink/lyseblå ), men det virker af en eller anden grund godt. Flere andre ølsmagere udnævnte den til en ”dameøl” og der er da heller ikke meget til fælles med traditionelle øl. Skal man tro de danske bryggerier vil ”damer”  og ”unge mennesker” ikke have øl med humle i og det skal helst være sødt.  Og det er Witterkerke. Tilsat 10% kirsebær og sødet i urimelig mængde ( Se 28. sep 10 ). Der var også en Lindemanns Kriek på programmet,og den var faktisk ikke nær så sød.

 
Derefter fulgte flere øl jeg havde smagt, så dem sprang jeg over, men mit øje faldt på ”Saison Dupont”. Den havde jeg godt nok smagt for mange år siden, men havde lyst til at smage den igen. Saison er en speciel belgisk øltype fra den fransktalende del. Det er en gammel type, der har en del til fælles med Bierre de Garde. Der er ofte meget frugt i næsen og indimellem bliver den også krydret. ”Saison Dupont” regnes som en af de bedste repræsentanter for typen.
Det er en uklar, gul øl på 6,5%. Skummet er lyst  og denne dag svagt. Aroma af fersken og ananas. Den føles frisk og skarp i munden, og jeg blev overrasket af en udpræget bitterhed, jeg ikke kunne genkende. Så jeg måtte lige studere flasken lidt nærmere, og opdagede at dette var en variant, der var tørhumlet – ”Cuvee Dry Hopping”. Om det er et plus ved jeg ikke, men det var i hvert fald en overraskelse.
Karakter 3+
 

Derefter så jeg dagens vist eneste witbier – Blanche D’Ardenne” fra Du Bocq, der også brygger ”Corsendonk”. Det er en bleggul øl med let slør. Frisk duft af koriander og citron. Den føles meget let i munden og  var meget mere neutral end typen sædvanligvis er. Det kan måske glæde nogle, der ikke bryder sig så meget om typens lidt parfumerede fremtoning, men jeg var lidt skuffet.

Karakter 2
 
Ved siden af stod One Pint fra Hobro og skænkede ”Varm øl med flødeskum”, og det var der mange, der ville prøve. Men jeg så også et par gæster, der med væmmelse gik forbi – det skulle de i hvert fald ikke prøve. Hvorfor i alverden er de kommet til Ølfestival, hvis de ikke vil smage noget nyt. Jeg kendte den jo godt og har flere gange haft den med til belgiske smagninger, og har da også en halv flaske stående i skabet. Jeg kan godt lide den, selvom det jo er en likør – baseret på Ecaussinnes ”Ultra Delice” – og nød et lille glas.
Der var til gengæld ikke meget gang i øllene fra St. Austell. Jeg har tidligere smagt nogle af deres øl bla deres IPA ”Prober Job” ( se historien 06 maj 09 ), men nu havde de brygget en opfølger  til den – ”Prober Black” på 6,0%
”Powerfully Hopped” som der står på etiketten. Her er den også benævnt med det misvisende ”Black India Pale Ale” ( sort lys øl ). Det har været foreslået at kalde typen ”India Black Ale” hvilket giver mere mening.
Det er en kulsort øl med duft af humle. Behagelig let i munden ( høj drinkabillity ) og med en kraftig afsluttende humlesmag. Udmærket uden at være prangende
Karakter 3+
Jeg faldt i snak med nogle andre gæster. Det er jo heldigvis den slags der sker, når man er samlet om et godt emne, og imens kom der hjælp til serveringen. Jeg fik en ”Smuggler’s Ale” og en øl fra ”Beer Here”. Christian Skovdal Andersen var med på festivalen og præsenterede øl ved Søgaards stand og ved Ølkonsotiet, men det var også muligt af smage hans øl her ved One Pint. Den ene var ”Fat Cat” som jeg kender godt og den anden var en ”Infant Øl” – en børne øl ( uha da da )
 
 
I gamle dage ( middelalderen ) drak alle øl  - også børnene, for vandet var af tvivlsom karakter. Det var naturligvis ikke stærk øl og det er denne øl heller ikke ( 2,8% ). Jeg tror nu næppe, det har været hensigten at børn skulle drikke denne øl, men Christian Skovdal kan jo godt lide at provokere en smule.

Vi ser en sød elefant, der har snablen dybt begravet i et krus øl, og der er et ordspil mellem ”Infant Øl” og ”Elefant Øl”.

Det er en mørk brunlig øl med en kraftig duft af frugtig humle. Den er naturligvis let i munden, men afslutter med en behagelig aromatisk bitterhed. Helt klart en af de bedste let-øl, jeg har smagt. Det kan lade sig gøre og så kan man endda køre hjem ( dog ikke lige denne dag )

Karakter 3+

Aalborg Beerwalk havde også en stand og senere på eftermiddagen blev Årets Pub 2011 kåret. Det var Søgaards Bryghus der løb af med sejren – til lykke med det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar