Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 21. september 2011

Tid til en øl - Ægir Bøyla


21. September 2011

I den nordiske mytologi er Ægir brygkunstens mester. Ifølge Odin brygger ingen så godt øl som han. Hans brygkar er 1 mil dybt – det stjal Thor til ham fra jætten Hymer. Ægir er herskeren over havet og han er bror til vinden og ilden. Hans hal er ikke oplyst af ild, men af det pureste guld. En gang om året holder han en fest, hvor maden selv byder sig til og drikkekrusene fylder sig selv op ( det lyder som en fest ).

Derfor er det naturligt for et norsk bryggeri at opkalde sig efter ham-

 
Ægir Bryggeri åbnede i juni 2007 og har siden haft stor succes. Det er en brewpub og som man kan se er stedet holdt i nordisk tradition. Det er den amerikanske brygger Evan Lewis, der sammen med Aud  Melås grundlagde bryggeriet ( jeg ved ikke om de er et par ). Det er beliggende i Flåm, Aurland kommune, Sogn og Fjordane Fylke ( det er ved sognefjorden nord for Bergen, så det er jo ikke lige en smuttur med færgen ).
Der er ikke mange oplysninger om deres øl på deres hjemmeside. De har jo nogle tåbelige regler for det i Norge.
 

Ægirs ”Bøyla” er beskrevet som en ”blonde ale”, men er det en belgisk blonde eller en pale ale type fra England. Et sted på nettet beskrives den som en American pale ale. Måske er det rigtigst at sige at det er en norsk udgave i hvert fald. På grund af de norske regler er alkoholprocenten kun 4,7% - så kan den sælges i almindelige butikker. Men det er jo for lidt til en belgisk blonde. Der er derimod ikke nok aromahumle i til rigtig at kunne kalde sig american pale ale, selvom det nok mere er den retning , det går i.

Det er en meget smuk øl. Utrolig flot gylden farve – som flydende guld. Mange bobler og højt hvidt skum på toppen. Aromaen er præget af lys frugt – fersken og æble. Frisk og livlig i munden. Der indledes med lidt sødme, men derefter bliver den lidt neutral. Man kan dog fornemme lidt frugt, hvis man mærker godt efter. Afslutningen har en markant, ren bitterhed.

Karakter 3+

Bøyla var tjenerinde hos guden Frej. Hun var gift med Byggvir. Frej er så vidt jeg husker frugtbarhedens og dermed kornets ( byggens  ) gud.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar