26. September 2011
Den sidste del af
besøget på Nibe Bryghus var en smule hektisk. Dels kunne man besøge butikken
ved siden af for at købe øl – dels var der en rundvisning på bryggeriet og man
skulle jo også lige have smagt desserten. Så jeg må indrømme, at jeg ikke havde
tid til rigtigt at bedømme de sidste øl. Næste gang vil det være godt med noget
mere tid. Det er i hvert fald bedre end at skære ned på sortimentet.
Nibe ”Oktoberfest”
er en mørkere øl, der nok lægger sig i tråd med de oprindelige oktoberfestbier.
Nu om dage er de fleste øl til Oktoberfesten lyse guldøl af typen ”Märchen”.
Man bryggede tidligere fra oktober til marts. Derefter blev det for varmt i
Bayern. Så man bryggede en masse lidt stærkere øl i marts måned, så det kunne
holde sommeren over. Når man nåede til oktober kunne man så begynde at brygge
igen, og så kunne man jo passende drikke resten at marts-øllet. I 1810 fik man
så en anledning til at holde en stor fest, da kronprins Ludwig af Bayern skulle
giftes med Therese af Saxe-Hildburghausen. Siden har denne tradition udviklet
sig til Oktoberfesten, men der er mange andre efterårsfestivaler både i
Tyskland og andre lande – såmænd også her i Aalborg. Det var bryggeriet Spaten,
der som de første bryggede en speciel øl til Oktoberfesten.
Nibes udgave er på
5,2% og brygget med Styrian Goldings, der giver en lidt frugtagtig karakter.
Desserten var en
trifli. I det oprindelige program stod der rabarber, men denne må vist være med
sveske i stedet. Der var også tilsat ”Styrbords Stout” til den, og vi fik
serveret en ”Anker Porter” til retten. Den passede fortrinligt, og blev da også
præsenteret som bryggeriets bedste øl til desserter. Jeg smagte den første gang
på Øllets Dag i Nordkraft, men denne gang var der mindre lakrids og mere mørk
puddersukker i smagen.
Derefter besøgte
jeg butikken ved siden af, hvor jeg købte en Imperial IPA ved navn ”Sekstant”
Jeg ved ikke om
påsketriplen ”Mercator” blev smagt, mens jeg var væk, men da jeg kom tilbage
hastede jeg mig gennem ”Bolværks Bock” og ”Julefabel”, der oprindeligt stammer
fra Baggårdsbryggeriet. De fleste var gået med på en rundtur i bryggeriet og
jeg sluttede mig til dem, med en ”Rudolf” i hånden.
Den sidste øl på
dagen program var en hemmelighed. Der var ikke sat etiket på ( se første
billede ), men nu var det tid at smage denne nye kreation.
Det er en juleøl
brygget til COOP – en belgisk dubbel, der har fået navnet ”Lanternen”. Den er
brygget med hvedemalt og er på 6,5%. Det er en mørk, klar øl med kraftigt hvidt
skum. Maltet aroma med en smule karamel. Der virker brusende og livlig i
munden. Smagen er lidt diffus – lidt karamel, lidt tyggegummi og et syrligt
strejf i begyndelsen. Der afsluttes med en middel bitterhed ( Columbus humle )
Karakter 3+
Et vellykket
arrangement med god mad og fine øl, men det kunne godt have varet en time
længere, så der havde været bedre tid til at nyde øllet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar