Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 30. august 2011

Tid til en øl - BeerTrain / Det Bette Ølhus


30. August 2011

I Ålbæk gik vi til ”Det Bette Ølhus”, der for tiden kun har åbent fredag og lørdag. Det var vel besøgt, men vi fandt et bord ved vinduet. Der er altid 8 belgiske øl på hanerne - samt et par danske, og det er muligt at få en ølsmagning med de belgiske øl. Sådan en bestilte vi. De kom ind i 2 sæt for ikke at stå og blive dovne.

Den første øl var fra klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Det er dem der brygger ” La Trappe”. Det er det eneste trappistbryggeri, der ikke ligger i Belgien, men stilen er typisk belgisk, så det går lige an, at kalde det en belgisk øl. Det ligger i Berkel-Enschot – i det sydlige Holland. Der ligger andre trappistbryggerier lige på den anden side af grænsen. Jeg besøgte klosteret i sommeren 2009.
”La Trappe Witte” er en hvedeøl på 5,5%. Det er den eneste trappist-hvedeøl. I det hele taget er La Trappe ikke bange for at eksperimentere. De laver også den eneste økologiske trappistøl.  
 

Det er en uklar, bleggul sag med små bobler. Krydret duft hvor koriander og citron træder frem. Det er almindeligt at krydre med bitter appelsinskal, og det er nok det der er benyttet. Den har en frisk konsistens, og den smager meget traditionel. Eftersmagen er lang og let syrlig.

Karakter 4

Jeg skrev tidligere om denne øl ( 24. aug 09 )
 
De første 3 øl var lyse, men jeg skal lige love for der var forskel i smagen. ”Strandgaper” fra Scheldebryggeriet er en øl beregnet til østers og muslinger. Strandgaper er en art musling, der findes i Schelde-floden, der går gennem det vestlige Belgien. Bryggeriet er kendt for deres morsomme tegnede etiketter
 
Det er en gylden øl med let slør og en alkoholprocent på 6,2%. Den har et flot hvidt skum. Men jeg må sige at den ikke faldt i min smag. Jeg har et par gange i den seneste tid smagt øl, der var meget kraftigt tørhumlet med den New Zealandske Nelson Sauvin humle, og de har haft en kraftig aroma af kattetis ( jeg kan ellers i andre øl vældig godt lide denne humle (?) ). Om det er den humle, der er benyttet her ved jeg ikke, men resultatet er det samme. Den er skarp i munden og har en syrlig smag sammen med en kraftig bitterhed. Man lægger også her mærke til koriander.
Karakter 2
Jeg hastede videre til den sidste lyse øl i kassen – ”Cuvee de Trolls” fra Brouwerij Dubuisson. Legenden siger at denne øl er blandet af drilagtige trolde ( se 25. feb 09 ). Bryggeriet stammer fra 1769 og har været i familiens eje lige siden.
Det er en lys, klar øl på 7.0% med små spredte bobler. Der er en aroma af frugt kombineret med sur sok. Der er tilsat appelsinskal, som det er coutume i mange lyse øl fra Belgien.  Den føles blød og rund med blid brus, og har en frugtig, lidt drueagtig smag med sødme. Der er ikke megen bitterhed
Karakter 3+
 
Så foretog vi nærmest et kvantespring i kvalitet. ”La Trappe Dubbel” på 7,5% smagte jeg første gang på selve klosteret – eller rettere i ølcafeen, der hører til.
Det er en flot mørk øl med rødligt skær. Dejlig maltet duft med mørk frugt i næsen. Den er fyldig og føles blød og rund. God  smag af sveske og en note af lakrids, jeg ikke tidligere har lagt mærke til. God, lang eftersmag, hvor man også fornemmer lakrids og en fin balancerende bitterhed.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar