20. August 2011
I
dag var der ølsmagning med Thisted Bryghus. Det var ølentusiasterne i Aalborg,
der afholdt smagningen og godt 30 medlemmer var mødt op. Vi skulle smage 10 øl
og høre fortællinger fra det gamle thybryggeri. Det blev grundlagt i 1902 og er
nu et af de største bryggerier i landet, selvom deres markedsandel ikke er så
stor. Det er Carlsberg og Royal Unibrew, der sidder på langt størstedelen.
Thisted Bryghus er blevet kendt som et innovativt bryggeri, hvor man har søsat
nogle nye tiltag indenfor ølbrygning. Det var især Peter Klemmensen, der var
manden bag dette. Han startede som direktør og brygmester i 1981 og fortsatte
indtil 2009. Han blev afløst af Henrik Sørensen, der sammen med Aage
Svenningsen kom til Aalborg for at fortælle deres og øllenes historie.
Vi
lagde ud med ”Økologisk Humle”, der har samme farve som æblemost, men en dejlig
duft af humle. Den føles frisk og godt i munden og afslutter med en pæn
bitterhed.
Thisted
Bryghus var det første i landet til at brygge økologisk øl, og er nok stadig
førende på det område. Vi fik historien om Christania, der var en af de første
samarbejdspartnere omkring økologi. ”Christania Pilsner” er naturligvis
økologisk ( og som der står : ”tilsat holdninger” ), og der er altid
repræsentanter ved generalforsamlingen på bryghuset ( også kaldet : ”den 4.
årstid” ).
Derefter
fik vi historien om de nye etiketter. Aage Svenningsen fortalte, at han syntes
det ofte var svært at få øje på Thisteds øl på hylderne i supermarkedet. Derfor
har de lanceret en ny strategi med nye ens etiketter, så der bliver en meget
større blikfang. De er nummereret 1-6, for det er nemmere for forbrugeren at
huske et nummer frem for et navn. Det er jeg nu ikke enig i, men det er måske
fordi, der for ølentusiaster betyder noget hvilken øltype man drikker. Andre
har måske sværere ved at huske forskel på typerne. 1 og 2 er lyse øl til
forretten – 3 og 4 er noget mørkere til hovedretten - 5 og 6 er de sorte øl til
desserten.
Nr.
1 er ”Porse”, der også er et specielt tiltag fra Peter Klemmensens side. I
gamle dage – inden humlen tog over – bryggede man ofte med porse i stedet, men
det giver ikke samme bitterhed. Henrik Sørensen har prøvet og smagt en sådan
øl, og det var ikke noget at råbe hurra for. Så der er humle i øllet, selvom
der også er en masse porse. Bryggeriet har 3 forskellige porse øl – ”Porse
Guld” – ”Porse Guld Ekstra” – ”Porse Bock”. Den nye etiket siger bare ”Porse”,
men det er Porse Guld Ekstra, der er forlægget. Der er 7 gange så meget porse i
som den almindelige ”Porse Guld” Det svarer til 100 kilo porseblade til hele
produktionen, så der skal plukkes meget porse. Det foregår netop i disse dage,
hvor alle medarbejderne holder fri for at plukke, og de får hjælp af en masse
frivillige fra hele landet.
Det
er en solgylden øl på 5,8% med en kraftig duft af porse. Der lægges ud med lidt
sødme inden der kommer et strejf af syrlighed. Henrik Sørensen har prøvet at
tage lidt af det syrlige, men det kan stadig anes. Afslutningen er domineret at
porse, men en solid bitterhed fornemmes også ( IBU 25 ).
Øl
Nr. 2 i serien er ”Triple”, hvilket ikke skal tages for pålydende. Her er tale
om deres ”Triple Pilsner”, der er et samarbejde mellem 3 forskellige bryggere,
3 forskellige malte og 3 forskellige humletyper.
Henrik
Sørensen mødes ofte med Peter Klemmensen over en kop øl på bryggeriet. Han
brygger gerne Klemmensens gamle øl, men har alligevel sat sit eget præg på nogle
af dem – justeret dem lidt. Især med Nr. 3 – ”Ale”. Så vidt jeg husker var det
tidligere Cascadehumle, der blev brugt, men nu er det den new zealandske Nelson
Sauvin og den amerikanske Amarillo. Det er stadig en APA med en bitterhed på 34
IBU, men den virker mere afrundet og helstøbt.
Smuk
mørk farve og en sødlig, frugtig aroma. Den har en god fylde med et friskt
anslag. Den new zealandske humle giver også en frugtagtig smag inden en
afsluttende bitterhed.
Nr.
4 er en mørk ”Bock”. Den anden øl, der passer godt til maden. En bock er
normalt en undergæret øl, men her er det halvt af hver – halvt overgæret, halvt
undergæret. Det skulle fremhæve ester- og fenolproduktionen, men helst ikke for
meget. Derudover er der sænket varme lavasten i bryggen ( mere herom senere ),
hvilket giver en karamelagtig sødme til øllet. Der er brugt Styrian, Saaz og
vist Northern Brewer ( ifølge Henrik Sørensens hukommelse ), og den er lagret i
5-6 uger. Den er på 8,0% for bockøl er stærkøl. Der er måske lidt mange
forskellige tiltag, som jeg i hvert fald ikke kan smage resultatet af. Det er
en udmærket øl, men jeg har smagt tyske bockøl af mindst samme kvalitet uden de
store krumspring.
(
fortsættes …… )
Ingen kommentarer:
Send en kommentar