Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 9. august 2011

Tid til en øl - Stavanger / Lervik




9. August 2011

Næste dag ville vi tage på en bådtur ind i Lysefjorden og se Prekestolen nedefra. I havnen lå der 2 kolossale cruise-skibe. Da vi senere kom tilbage lå der endnu et. Stavanger bliver jævnligt anløbet af disse kæmpeskibe. I domkirken var der begravelse af et af ofrene fra massakren på Utøya. Vi var senere inde i kirken og skrev os i kondolencebogen.
 

Lysefjorden er 42 km lang og over 700 m dyb. Klipperne rejser sig højt på begge sider og man kunne tydeligt se Prekestolen. I nærheden er der et fint vandfald

 
Lervik Aktiebryggeri blev stiftet i 2003, da Ringnes nedlagde Tou bryggeriet. Det var Macks Ølbryggeri i Tromsø, der leverede de første produkter, men i 2005 flyttede bryggeriet til Hillevåg. Som tidligere nævnt opstod bryggeriet som en reaktion på, at Stavanger ikke havde et bryggeri. Der er lidt delte meninger om kvaliteten, men man er lokalpatriotisk.
Som noget nyt har man ansat amerikaneren Mike Murphy, som vi også kender herhjemme som brygmester på Gourmetbryggeriet. Han har sat sit nye præg på bryggeriet med 3 nye øl på 4,5% ( ”White Dog”, ”Lucky Jack” og ”Betty Brown” ( jeg fandt dem i en større butik, og dem skal jeg smage senere )) og en eksklusiv serie – Brewers Reserve ( ”Winter Ale”, Barley Wine” og Konrad’s Stout”).
Men de øl jeg har smagt her på ferien er ganske tydeligt ikke fra hans hånd.
 
”Nydelige Lervik Sommerøl” er en let pilsner på 4,7%. Den kom i 2007 og vandt i 2008 prisen som bedste sommerøl i avisen VG. Den er gylden med mange bobler. Hvidt knitrende skum. Igen er der denne fornemmelse af sodavandsbrus. Her er også en sommerlig duft af citron, som om der er lidt ascorbinsyre i, men det nævnes ikke på den sparsomme varedeklaration. Det fornemmes også i smagen, og er med til at give en let forfriskende karakter. Den føles prikkende – fizzy. Der er en pæn bitterhed i eftersmagen.
Karakter 2+
De udsender også en ”Grusomme Lervik Pilsner”, men den har jeg endnu ikke smagt.
 

Senere på ferien smagte jeg  Lervigs ”Herlige Pilsner”. Den er også på 4,7% og efter sigende brygget efter Renhedsloven. Der er da heller ikke antydning af  kunstig citrus og der er som man kan se på billedet heller intet skum eller bobler. Det kunne næsten ligne hvidvin. Den bruser lidt op i munden med føles eller temmelig tør. Den har en aroma af strå og bygmalt, men smagen er nærmest fraværende. Dog afsluttes der med en sur bitterhed. Det skal ikke forstås som syrlig, men mere som lidt for gammel karklud. Det er en smag visse undergærede øl får og jeg bryder mig ikke om den, men det er der andre der gør. Jeg synes f.eks også af Grøn Tuborg lider af samme problem, og den sælger jo ellers godt.

Karakter 2

Ingen kommentarer:

Send en kommentar