23. August 2011
I
disse tider, hvor vi fra flere sider – og ganske rigtigt – hører, at øl ikke
feder, er det næsten upassende, at nordmændene kalder en øl for ”Fatøl” (
fed-øl ). Men nu er det jo ikke engelsk men norsk, og de staver jo alting
mærkeligt – så ”Fatøl” betyder naturligvis ”Fadøl”. I gamle dage husker jeg, at
jeg godt kunne lide ”Faxe-fad”, men må nok indrømme, at jeg ikke kan huske
nærmere, hvordan den smagte. Måske var det noget hen i retningen af denne øl
fra Bergenbryggeriet Hansa.
Hansa
blev grundlagt i 1891, hvor Waldemar Stoud Platou købte et ældre bryggeri: ”Det Sembske Bryggeri”. Bergen havde tidligere meget handel med
hansestæderne i Tyskland og det har inspireret til bryggeriets navn. De
oprindelige faciliteter lå på Kalfaret tæt ved Fløyfjellet, men i 1980 flyttede
det til industriområdet Kokstad. Man indrettede – ligesom Carlsberg – et
mikrobryggeri i de gamle bygninger. Det er opkaldt efter stifteren Waldemar.
Vi bliver atter mødt af den tåbelige norske lovgivning om
ølhjemmesider:
” Produktomtale av øl på internett regnes som reklame.
1. april 1975 ble det innført forbud mot massekommunikasjon og markdesføring av
alkoholholdige drikker i Norge. Myndighetene tolker denne loven slik at blant
annet omtale av og informasjon om alkoholholdige drikker på internett blir
reklame. Dermed er dette forbudt i henhold til norsk lov”
Men på dåsen
kan vi læse at den er brygget efter Renhedloven, men om det er helt samme
standard som den tyske ved jeg ikke helt. Jeg har om tidligere øl haft mine
tvivl. Der er brugt tysk humle og alkoholen holder sig naturligvis under 4,7%.
Det er en
smukt gylden øl med mange livlige bobler. Skummet er hvidt og består af mange
små bobler. Det ser fint ud. Ved ophældningen fornemmer jeg lidt kunstig
citrus, men det forsvinder hurtigt og generer ikke længe. Den føles blød og
behagelig, men om det er karakteristisk for norsk Fatøl ved jeg ikke. Jeg har
en anden fra Aass på lager til sammenligning. Der er sødme i begyndelsen med en
let bitterhed i afslutningen.
Karakter 3
Ingen kommentarer:
Send en kommentar