Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 8. august 2011

Tid til en øl - Stavanger / Tou Pilsner / Grans 3are


8. August 2011

Vi er lige kommet hjem fra en lille uges ferie i Stavanger, Norge, hvor min kones søster har boet i mange år. Vi har tit været der, men nu skulle vores svigersøn også have muligheden for at se Norge uden sne på. Vi sad den første aften på terrassen med udsigt over Hafrsfjord og nød en enkelt øl. Jeg havde nogle ales og tjekkiske pilsnere med til værterne, men havde ellers tænkt mig at smage norsk øl i ferien. Jeg kender kun Nøgne Ø og lidt juleøl.

Dagen efter tog vi på travetur til Prekestolen – en klippeformation, der rager ud over Lysefjorden i en højde af 604 m over vandet. Derfra går det lodret ned til fjorden. Vi har været der flere gange. For 30 år siden var der ikke mange på turen, men nu går vi nærmest i kø. Det er en tur der tager 2 timer hver vej – med meget varieret natur. Visse steder går det meget stejlt op. Der er flere steder, hvor stien er smal og man kommer tæt på afgrunden, så man skal ikke tage små børn med. På selve Prekestolen kan man komme helt ud til kanten – liggende på maven ( klogt ) eller siddende med benene udover ( ikke klogt, men se på billedet – der er flere der gør det ). Der er også beretninger om folk, der skal stå på hænder og andre tåbelige ting. Det er da også et sted, der har krævet flere dødsofre. Man skal bruge sin sunde fornuft. Men det er en fantastisk tur, og man kan bade i de kolde fjeldsøer midtvejs, hvis man har lyst.

 

 

Vi kørte tilbage til Stavanger via Tau ( man kan sejle fra Tau - Stavanger ), og handlede i en lille Kiwibutik. Der havde de et lille udvalg af norsk øl.

I Norge kan man kun købe øl på max 4,7% i almindelige butikker. Hvis procenten bliver højere skal man i Vinmonopolet. Det er en udfordring til de norske bryggere, især hvis de vil brygge andet end almindelig pilsner. Og den udfordring er der mange der har taget op. Men dagens øl er begge standard pilsnere.
 


Tou Bryggeriet åbnede i Tau i 1855, men flyttede i 1901 til Lervik i Stavanger. Det blev i 1990 overtaget af Oslo-bryggeriet Ringnes, som senere i 2003 nedlagde produktionen i Stavanger. Det udløste et ramaskrig blandt borgerne i Stavanger, at deres lokale øl forsvandt, og man startede selv et nyt bryggeri op – Lervik, men herom senere. Efter sigende drikker rigtige Stavangerborgere ikke øl fra Tou længere, da det betragtes som et Oslo-produkt.

Men derfor kunne jeg jo godt smagen den. Det er en strågul klar øl på 4,5%. De norske øl bruser hurtigt op – det ligner nærmest sodavandsbrus og det høres også meget tydeligt. Derfor kan det være lidt svært at tro på, at der ikke er tilsat ekstra kulsyre, men flere øl hævder at være brygget efter Renhedsloven ( Reinheitsgebot ). De norske varedeklarationer er ikke særlig oplysende – der er ofte kun nævnt bygmalt. Den har en lidt neutral duft, men man aner lidt korn og strå. Den er frisk, men det virker lidt kunstigt brusende. Der er en sødmefyldt intro, der går over i en god og behagelig bitterhed i eftersmagen. Ikke dårligt, men heller ikke opsigtsvækkende.

Karakter 3
 

Der er et - for os danskere – mærkværdigt problem, når man vil lære noget om norsk øl. Søger man på hjemmesiden, kan man finde oplysninger om bryggeriets historie, men går man ind under ”Produkter” støder man – i hvert fald hos de etablerede bryggerier – på følgende tekst:

”Produktinformasjon om øl på Internett regnes som reklame av myndighetene.
Grans tilbyr forbrukerne både øl og alkoholholdig cider, men har dessverre ikke mulighet til å informere om disse produktene på våre nettsider da dette i Norge regnes som reklame.”

Man må jo tage sig til hovedet, men som de følgende dages beskrivelser vil vise, bliver det ikke sidste gang. Der er meget andet, de stakkels norske ølentusiaster må døje med.

Grans Bryggeri blev grundlagt i 1899 og ligger i Sandefjord. Familien Gran ejer stadig 50% af bryggeriet – de andre af Reitangruppen. Morten Gran er daglig leder og der er 57 ansatte. Man brygger årligt ca. 13 millioner liter øl, men 30 millioner liter sodavand. Det er stort set, hvad man kan erfare på deres hjemmeside. Ikke noget om deres produkter, men dog noget om øl i almindelighed.

”3are” skal måske læses som ”Bare”, for som der står nederst på dåsen:

Bare øl

Av rene

Råvarer

Er best

Det er en gylden øl på 4,7%. Igen har vi den kunstige brusen og skummet forsvinder hurtigt. Der er en lidt sødlig, men svag aroma. Den er frisk prikkende i munden. I smagen anes lidt kunstig citrus og der afsluttes med lidt sur humlebitterhed.

Karakter 2+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar