26. December 2012
Så
er juledagene overstået. Jeg har naturligvis været på arbejde i kirken hver
dag, men der har også været tid til at fejre julen hjemme. Min mor var hos os
juleaften. Det var første gang hun var uden for hospital/plejehjem siden hun
faldt i september. Vi havde en hyggelig aften, og hun klarede sig fint igennem
med spisning, julesange og gaveoppakning.
Vi
fik traditionel julemad. Hos os får vi and - med svesker, brunede kartofler og
æbler med gele. Dertil er det godt med en stærk belgisk juleøl. I år var det ”Gouden
Carolus Christmas”, som også var på julebordet i 2006. Siden har jeg med held afprøvet
mange andre gode juleøl.
Gouden
Carolus brygges af Het Anker, der har hjemsted i Mechelen, Belgien. De laver en
serie øl til minde om Kejser Karl d. V, der levede fra 1500 – 1558. Hvert år på
hans fødselsdag ( 24. feb ) brygges den fremragende ”Cuvée van der Keizer” på
11.0%. Men også deres juleøl – med det lidet flamske navn ”Christmas” – er en
kraftig herre på 10,5%.
Den
bliver brygget på 4 forskellige malte og 3 typer humle fra Poperinge, men
yderligere oplysninger er ikke lette at få fat i.
Det
er en mørk, brunlig øl med beige skum. Man rammes af en kraftig aroma længe før
glasset når til næsen. Mørk malt, sveske, alkohol og en tydelig lakridsnote.
Derudover en spændende duft af Altea eller Kongen af Danmark bolcher, der jo
også er tilsat anis. Spændende og komplekst. Utrolig god fylde. Det er ikke en
øl man hælder ned i en enkelt slurk. Det tager tid og gudskelov for det – så varer
nydelsen længere.
Og
da jeg var den eneste der drak øl - de andre ville nøjes med vin – var der
nydelse nok til hele aftenen.
Karakter
5+
Jeg
fik også åbnet et par julegaver med øl i aftenens løb. Min datter og svigersøn
havde været i Ølkonsortiet og fået kyndig hjælp af Peter og Jakob, der vidste
at jeg ikke havde smagt ”Bourbon County” fra Goose Island. Og min svigerinde
havde fundet de bedste italienske og franske juleøl – henholdsvis fra Menabrea
og Jenlain. Så jeg bliver ikke helt tørlagt i 2013.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar