Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 21. december 2012

Tid til en øl - Willemoes Jul 2012


21. December 2012

I dag kom min bror på besøg, så vi kunne bytte julegaver. Vi fik en lille ribbenssteg med rodfrugter til, og jeg åbnede ( foruden ”Vintersolhverv” ) op for ”Willemoes Jul 2012” fra Bryggeriet Vestfyen.

De laver hvert år til jul en eksklusiv julebryg i en ny stil. Vi har fået krydret belgisk ale, barleywine og i år har de kastet sig over en IPA. Det er en kraftig udgave, som måske kunne benævnes ”imperial” med masser af dejlig aromahumle. Det lader til at være den australske Galaxy humle, der er benyttet. Tre malttyper – Hanka, Maris Otter og Bohemian – de to sidste er gulvmaltede.

Det er en flot rød-orange øl på 9.0%. Den er ufiltreret og fremtræder uklar i glasset. Hvidt skum på toppen. Eksotisk humlearoma med sødlig grape ( bryggeriet skriver selv passionsfrugt, og det skal nok være rigtigt )  - i hvert fald er det mere eksotiske citrusnoter, der kommer frem. God balance mellem malten og humlen – dog skal det siges at humlen naturligvis er det centrale i en IPA. Men det er netop denne type IPA jeg holder mest af. Her får aromahumlen lov til at blive hængende i eftersmagen, så man slipper for den rene bitterhed til sidst.

Karakter 4+

Mon ikke denne juleøl fra Willemoes også vil blande sig i afstemningen om Årets Øl, som den forgængere ofte har gjort. Om velhumlede IPA’er så bringer en i julestemning, kan nok diskuteres, men det er jo lige meget. En god øl er en god øl.


1 kommentar:

  1. Afgjort. Har netop (igen!) siddet og nydt en Willemoes Jul 2012. Den bliver større for hver gang. En overordentlig formnem double IPA, hvor balancen er helt i perfekt orden.
    Man kan diskutere om det er en "juleøl", da den ikke er specielt julet i smagen (fravær af lakrids og stjerneanis), men i gamle tider bryggede man altid ekstra godt øl til jul og en double IPA kommer da ganske tæt på denne kategori af ekstragode øl, der er værd at nyde i højtiden.

    SvarSlet