Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 9. marts 2014

Tid til en øl - Presidente / Blue Moon Belgian White


9. Marts 2014

Søndag kunne skibet ikke lægge til kaj i Samana, der ligger i den nordlige del af Den Dominicanske Republik. Så vi skulle sejle ind med redningsbådene, hvilket jo i sig selv var spændende. Derefter begav vi os ud i regnskoven til nogle små vandfald og damme, hvor man kunne bade. Da vi nåede til regnskoven, ventede nogle store unge mænd på at hjælpe os – især kvinderne – gennem de endog meget mudrede stier, men vi nåede helskindet frem. Det var en spændende tur, og vi fik meget at vide om planter og frugter.

Fra vandfaldet kunne de unge mænd slå saltomortaler ned i vandet. De vidste præcis, hvor der var et hul, de kunne lande i. Ellers var der kun en meter dybt med en del skarpe sten. Jeg nøjedes med et mindre spring, og landede heldigvis rigtigt.

Vi fik at vide, at den lokale ret var fisk og ris med kokosmælk, så det måtte vi prøve, da vi kom tilbage til byen. Det var ikke helt let, for tjeneren talte kun spansk, og selvom vi pegede på den engelske tekst på menukortet, forstod han ikke meget. Han forstod heller ikke ”Cola Light”. Til gengæld kom han med en ”Presidente Light”, selvom jeg kun sagde ”Presidente”. Med hjælp fra nabobordet lykkedes det endelig at få vores fisk. Velbekomme.

 
Den smagte såmænd udmærket, men noget festmåltid blev det ikke. Sjovt at have prøvet, dog.
 

”Presidente” er den lokale øl fra Den Dominicanske Republik. Den brygges af Cerveceria Nacional Dominicana, der blev stiftet i 1929 af en amerikaner – Charles H. Wanzer. I 1935 sendte de ”Presidente” på gaden til ære for præsident Raphael Leonidas Truillo. Det var en mørk øl, og den opnåede kun moderat succes, men i 1960 blev den konverteret til en pilsner, hvilket gjorde den kendt i USA og hele Vestindien. Den kan også fås i Spanien og Tyskland.

”Presidente Light” stammer fra 2005 og har mindre alkohol. Den er på 4,3% og lommer i en 650 ml flaske.

Den er meget lys med få, dovne bobler. Skummet sætter sig fint på glassets sider. Den har en svag duft af byg og halm. Formålet er tydeligvis det samme, som de andre latinamerikanske og sydlandske øl. Den skal være forfriskende og ren i karakteren. Neutral smag med lidt bitterhed til slut.

Karakter 2+

 
Om aftenen gik turen så tilbage mod New York, og vi nød som sædvanligt underholdningen på skibet. Jeg bestilte en ”Blue Moon Belgian White”, mens vi sad og lyttede til musikken.
Jeg skrev for et par dage siden om bryggeriet. ”Belgian White” er deres flagskib, og den er, som navnet mere end antyder, inspireret af en belgisk witbier. Den er på 5,4% ,og har en orange fremtoning. Der sætter sig bobler overalt på glasset. Jeg ved ikke om det skyldes, at øllet ofte blev serveret for koldt.  Den er ufiltreret og har svagt hvidt skum. Duften er temmelig neutral ( for kold ? ). Den er kraftig karboneret og bruser for meget op i munden. Smagen er præget af appelsinskal og sæbe. Witbier er jo traditionel set ofte tilsat koriander, der godt kan have en udpræget smag af sæbe, især hvis den er frisk. Her træder den kraftigt igennem og det er der sikkert nogle, der synes om, men ikke lige mig. Vi bruger af samme grund sjældent frisk koriander i salater, selvom det er så moderne.
Karakter 3
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar