Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 1. marts 2014

Tid til en øl - New York / Samuel Adams Boston Lager


 
1. Marts 2014
 
Vi er lige kommet hjem efter 2 ugers ferie i USA – først et par dage i New York, så et cruise til Caribien og så et par dage ekstra i New York.

Vi ankom lørdag midt i en snestorm. Vejret i det meste af USA har været usædvanligt koldt og blæsende i lang tid og det gælder også New York. Så vi havde ikke lyst til at udforske ret meget, da vi ankom til hotellet. Vi var jo også trætte ovenpå den lange rejse. Vores hotel lå central på 57th street, så det var ellers nemt at bevæge sig rundt. Men vi tog noget sen aftensmad på hotellet. Dertil kunne man bestille en ”Samuel Adams Boston Lager” der, som nogen måske ved – er en af mine lagerølfavoritter. ( Jeg har tidligere omtalt den ).

Boston Beer Company blev stiftet i 1984 og i april året efter kom ”Sam Adams” på markedet. Det blev en kolossal succes, der har gjort Boston Beer Co. til det største bryggeri på amerikanske hænder og det absolut største Craftbrewery i landet - efterfulgt af Sierra Nevada.

Det var Jim Koch, der stiftede bryggeriet. Hans far Charles var brygger af 5. generation, men havde forladt branchen, og Jim Koch havde egentlig ingen intention om at gå ind i den. Men der var så småt ved at komme gang i bryggeriet rundt om i de små hjem, for i 1979 blev den lov, der forbød hjemmebryg ophævet.

I en gammel kasse på loftet havde Charles Koch gemt familiens gamle opskrifter, og Jim fandt en gammel opskrift fra Louis Koch – familiens første brygger. Louis havde virket som brygger i St. Louis fra 1870erne og indtil Forbudet i 1920. Opskriften var en gammel wienerøl ved navn ”Louis Koch Lager”. Brygget med tysk humle og efter det tyske Reinheitsgebot.

Så Jim gik i gang og gik efterfølgende rundt fra restaurant til restaurant i Boston for at spørge, om de ikke ville servere en ”Samuel Adams Boston Lager”. Der var 25, der var med på ideen og inden længe var produktionen vokset over alle forventninger. 6 uger efter blev den kåret som ”Best American Beer”.

Samuel Adams er en af USA’s ”Founding Fathers”. Han var medunderskriver  af uafhængighedserklæringen, fætter til USA 2. præsident, John Adams, og en af hovedmændene bag ”The Boston Teaparty”. Og så var han brygger af profession.

Bryggeriet har over 30 forskellige prisvindende øl, men hvis man beder om en ”Sam Adams” får man en ”Boston Lager”. Jeg smagte den flere gange i New York og de havde den også på krydstogtskibet, hvor man i restauranterne ikke havde så meget andet spændende ( Bud, Heineken, Miller, osv ). I de forskellige barer var udvalget lidt større ( mere om det senere ).

Den sidste aften i New York fik jeg den for første gang serveret fra fad, hvilket bestemt ikke gjorde den ringere.

Det er en wiener/classic øl på 4,9%. Den har en dyb ravfarve og er toppet af hvidt skum. Humlet med Hallertau og Tettnanger. En øl hvor balancen mellem sødme og bitterhed er helt i top.

Karakter 4+

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar