Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 23. august 2008

Tid til en øl - Nibe Bryghus

23. August 2008
For et par måneder siden rejste vores lokale præst ( og meget gode ven ) med familien til en ny stilling i Frederikshavn. Det var en større stilling i en bykirke, hvor der var kolleger at spare med, og det er jo forståeligt, - men et tab for vores sogn. Vi venter stadig på at få en ny præst her, men det kan godt have lange udsigter, for det er en langsommelig procedure.
Men vi glædede os til en tur til Frederikshavn for at se, hvordan de havde fået indrettet sig. Det blev til en dejlig eftermiddag med kage og druer ( og hvepse ) på en rigtig lun og beskyttet terrasse. Og en god snak om alle de ting ( ferie – ny stilling – børnene ), som var hændt siden sidst. Efter kagen var der lidt tid - mens skinken stod og simrede færdig – hvor det lige blev tid til en øl.

Det var øl fra det relativ nyåbnede bryghus i Nibe.
”Havgus” er en hvedeøl på 4,0%. Hvedeøl er jo gerne den type, der betragtes som en rigtig sommerøl, fordi den virker frisk og behagelig. Bryggeriet beskriver den som en Wit – en belgisk inspireret hvedeøl. Men det er i alt fald en varieret type.
Øllet er ufiltreret, hvilket jo giver en uklar øl, og det er typisk for witbier. Der er også en typisk stor skumtop på øllet. men så begynder specialiteterne at melde sig. Aromaen er præget af citrus og blomster. Jeg er tilbøjelig til at tro, at der er brugt en amerikansk humletype (Cascade eller Amarillo ? ), for de er ofte meget citrusprægede. Fornemmelsen er blød og rund, som det sig bør, men smagen er også præget af citrus og en anderledes blomsternoter. Først gættede jeg på hyldeblomst, indtil jeg så på flasken, at der var tilsat mynte. Så det er formodentlig det, jeg kunne smage. Bitterheden er svag ( 10 IBU ) På bryghusets hjemmeside står bitterhedsniveauet noteret, hvilket er en god ting. Jeg så faktisk ikke, om det også står på flasken. Det ville være godt.
Jeg synes ikke, denne hvedeøl er hverken tysk eller belgisk af karakter, men mere amerikansk i sin fremtoning. En ”American Wheatbeer”, hvis sådan en betegnelsen eksisterer. En frisk sommerøl.
Karakter 4
Til aftensmaden fik vi en glaceret skinke og et spændende kartoffelfad, salat og flere øl fra Nibe.
”Clipper Ale” bliver betegnet som en ”American Pale Ale”, og er sikkert inspireret af Sierra Nevadas berømte ale fra 1981.
Den er på 5,5%  og tilsat Roibush Te, der giver den rødlige farve. Det er en klar øl, men fint skum og duft, der er præget af citrus ( amerikansk humle ). Derudover skulle der være noter af hyldeblomst, men det kan jeg altså ikke smage ( måske ved jeg ikke, hvordan hyldeblomst egentlig smager ). Øllet er friskt og lidt pågående, og jeg ville egentlig gætte på at bitterheden var højere end 19 IBU. En meget god sommerøl, der næsten lever op til forbilledet.
Karakter 4
Sidste øl fra Nibe beskrives som en pilsner, men også her er der nye variationer. Josef Grolle der bryggede den første pilsner i 1842, havde udviklet en forbedret filtreringsmetode, og derfor skal en pilsner være klar. Men Nibes ”Bagbord Pilsner” er ufiltreret og giver en uklar lys øl. Den er humlet med engelsk First Gold og tjekkisk Saaz, og bryggeriet beskriver den som en typisk tjekkisk pilsner.
Men jeg synes slet ikke, den ligner. Igen har den præg af citrus eller endda grape, som man lige skal vænne sig til, og som giver associationer til amerikansk øl. Men det er ikke ubehageligt, bare anderledes.
Karakter 3+

Nibe Bryghus brygger spændende og anderledes øl, selvom de forsøger at nedtone det i deres beskrivelser. Jeg synes, den amerikanske inspiration trænger igennem, men det er ikke det, de selv
lægger op til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar