Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 17. august 2008

Tid til en øl - Traquair Jacobite Ale

17. August 2008
I dag har været en begivenhedsrig  dag. For det første blev min mor 84 år ( tillykke med det ), og vi var til en dejlig brunch med alt, hvad dertil hører ( i dette tilfælde en økologisk Thy pilsner ). Vi havde en hyggelig formiddag, men vi måtte videre allerede kl. 12.
For min yngste datter skulle starte på Klejtrup Musikefterskole nær Hobro. Vi tog afsted med cykel bagpå bilen og den nødvendige mængde tøj i kufferten. Hun skulle bo på et to-personers værelse og hun fandt sig tilrette i overkøjen. Vi håber, hun kan finde ud af det med sin værelseskammerat, men hun virker også sød, så det skal nok gå. Efter taler og møder sagde vi farvel, og så måtte hun klare sig selv.
Efterskolen er en meget spændende og personlighedsudviklende oplevelse. Vores ældste datter gik også på samme efterskole, og det var et mere selvstændigt og voksent menneske, vi fik tilbage efter dette ophold. De unge mennesker prøver kræfter med et liv væk fra mor og far og alligevel i trygge rammer, og det virker befordrende for en selvstændig udvikling. På musikefterskolen får de
ydermere mulighed for at dyrke deres store interesse for musik, og lærer at tolerere andres særheder og værdinormer. De bliver mere tolerante.
Efterskolen byder også på en indføring i kultur og samfundsdebat, som man ikke får i folkeskolen i samme grad. Koncerter og lyrikaftener, teater og politisk debat er nogle af de arrangementer, de unge møder og deltager i. Med al den tale om kulturkanon, der er for tiden, er efterskolen et af de bedste tilbud til at lære om dansk kultur og historie.
Rent fagligt er det vores indtryk, at der er bedre tid  -og også et større kendskab - til eleverne, og det gør, at lærerne har flere muligheder for at hjælpe og vejlede dem på en god og ordentlig måde.
Så det skal nok blive et spændende år.

Jeg er altså hverken sentimental eller ked af det, men det er jo godt at have en undskyldning for en øl. - En trøsteøl.  – En af de rigtig gode øl fra skabet. – En ”Jacobite Ale”
Det er en øl, der blev anbefalet af Sven fra Ølkonsotiet i Aalborg. En meget spændende og velassorteret ølbutik, hvor man altid kan få vejledning og gode råd.
Og ”Jacobite Ale” lever helt op til hans lovprisning.

Traquair Brewery er et bryggeri fra 1964, hvor Peter Maxwell Stuart overtog Traquair Castle og opdagede et komplet brygudstyr fra 1700-tallet i kælderen.
Traquair Castle er den ældste beboede bygning i Skotland (1107) og har lige fejret 900-års jubilæum.
Stuarterne har i mange generationer ejet slottet, og de er jo kendt for deres modstand mod den engelske trone. De har et gammelt krav på kongemagten. Tilhængerne af Stuarternes sag kaldes for jacobitter. I 1745 gik Charles Edward Stuart ( Bonnie Prince Charles ) i land på Skotlands kyst, for at samle en oprørshær mod englænderne, og i den forbindelse besøgte han Traquair Castle, hvor borgherren også var en Stuart. ( flere historier følger…. )
Til minde om dette besøg udsendte bryggeriet på 250-års dagen i 1995 denne fantastiske ”Jacobite Ale”.
Det er en mørkebrun øl med et rødligt skær og en vinøs duft. Typen nærmer sig den engelske Barley Wine, der minder lidt om Sherry. Men denne øl er yderligere tilsat koriander, og sammen med den gode gær giver det en meget varieret smagsoplevelse. Vi kan fornemme både chokolade, lakrids og blomme i madeira i denne øl og selvfølgelig en antydning af koriander.
Den er udelukkende humlet med East Kent Goldings.
Alle Traquairs øl er undergærede, hvilket jo umiddelbart ikke harmonerer med betegnelsen ale.
Men skotterne har altid brygget under kølige forhold, og fik hurtigt smag for undergæring. Så det er ikke unormalt, selvom det strider mod vores typebetegnelser. Ingen regler uden undtagelse. Men undergæren, samt brugen af ristet, umaltet byg er med til at give en lettere karakter til øllet.
”Jacobite Ale” hører til en af mine favoritter.
Karakter 5+
Skål !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar