Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 1. august 2008

Tid til en øl - Diebels Altbier

1. August 2008
Harzen er jo et gammelt kurområde. Det ses af mange bynavne; Bad Harzburg, Bad Lauterberg, Bad Grund osv. Vi fandt på vores vej et dejligt kurbad i Altenau. Krystalklart mineralholdigt vand, et 12% saltvandsbassin, 5 saunaer med urter og krystaller og peber, en hottub og et koldtvandsbassin og en masse andet. Ved indgangen stod en lang vejledning - på tysk, og det er svært at skimme, men pludselig så vi, at her kunne man bade både med og uden badetøj. Nå, vi kunne jo beholde vores på, så vi gik ind ( lidt beklemte ).
Tyskere har en anden nøgenkultur end vi andre, og de vandrede rundt som Vorherre havde skabt dem - plus lidt ekstra. Og der var ikke mange udlændinge.
"Man må jo hyle med de ulve, man er iblandt", tænkte jeg og smed også badebukserne. Det var fint - ingen problemer. Man er jo praktisk talt anonym sådan et sted. Men så dukkede et andet dansk par op med to små børn. Og jeg skal love for, at børnene fik store øjne og pegede febrilsk omkring: "Se, der er en til."
Derfor denne ADVARSEL:  Lad være med at tage børn med til KURBAD i Tyskland. Tag til VANDLAND, hvor de har vandrutchebaner og badedyr!.
Efter 3 timers bade og massage og mentholkrystalsauna drog vi trætte og mødige videre. Vi så den store trækirke i Claustall-Zellerfelt, og så er der vist ikke mere at sige om den by.
Goslar er Harzens hovedby, og et af de foretrukne turistmål. Vi så den imponerende byport, og de gamle bindingsværkshuse, men den kan ikke måle sig med Wernigerode og Quedlinburg. Der er derimod meget mere handel og rådhustorvet er meget flot. Vi fandt en fortovscafe, og fik en gigantisk currywurst. Her kunne man også få en Diebels Altbier.

Det meste øl i Tyskland er undergæret, men der er 2 små enklaver, hvor man stadig brygger overgæret øl. Man drikker den lyse kölsch i Köln og den mørke altbier i Düsseldorf.  - Og absolut ikke omvendt!!
Bortset fra malten fremstilles de næsten ens. Overgæren tilsættes ved lav temperatur ( 12 - max 15 grader ) og så lagres de længe ved 3-5 grader som en lagerøl. Det giver en øl, der har blomst og frugt i aromaen, men den er ikke så massiv, som f.eks engelske ales kan være. Den har lagerøllets lethed og friskhed også.
Bryggeriet Diebels stammer fra 1878 og ligger i nærheden af Düsseldorf. De laver kun Altbier, der er en mørk, ravfarvet, klar øl med en fin skumdannelse. Smagen er fyldig med lidt frugt i starten - derefter sødme og en middel bitterhed ( hallertau og perle ) i eftersmagen. Fornemmelsen er tør og frisk.
4,8 % alkohol.
Karakter 4

Ved grænsekioskerne kan man købe både Diebels Alt og Frúh Kölsch. Kölsch minder pga. den lyse malt mere om en pilsner.
I Tyskland koster øl ca. det halve af, hvad vi skal give i Danmark - omkring 8 kr. for 50 cl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar