Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 22. august 2008

Tid til en øl -Mönchshof Bock

22. August 2008
I dag var der sammenkomst i madklubben. Madklubben er en videreførelse af skiklubben, som består af 3 familier, der i en del år er taget på skiferie sammen. Vi har alle travlt med forskellige gøremål i det daglige, så vi har besluttet en gang om måneden at mødes og spise god mad sammen.
En gang hvert sted og hver 4. gang går vi så ud og spiser. Datoerne skifter tit, men vi holder hinanden fast på, at det skal lykkes.
I dag stod menuen på schnitzel med både kapers, citron og sardiner, for dem vi besøgte, havde også været i Harzen (  - og Berlin ) i sommerferien og købt godt med øl med hjem. Så det skulle være rigtig tysk mad.

Vi lagde ud med en øl fra Berlin – Schultheiss Pilsener. En meget lys og skarp øl med korn i duften og en fin humleprofil. Derefter tog vi en Hasseröder Eksport, som jeg har skrevet om tidligere. Den er mørkere og rundere – en anelse sødere. En rigtig dejlig øl.
En mørk bock fra Mönchshof og en Franciskaner Dunkel – efterfulgt af en Freibergisch Bock Dunkel. Til sidst en Maibock fra Ahornberger og en Köstritzer Schwarzbier. En dejlig aften.
Bockøllet stammer, -som jeg har skrevet om tidligere – fra Einbeck, der ligger lige vest for Harzen. Men øllet herfra blev så populært, at også borgerne i Bayern fik vældig smag for det. Derfor engagerede man i 1614 en brygger fra Einbeck til at komme og brygge en kopi af Einbeckerøllet på Hofbräuhaus i München.
På bayersk dialekt blev Einbeck til Oanpock og siden til Bock, der også betyder buk. Dette ses på etiketten på Mönchshofs øl, der viser en art bjergged med meget store horn. Vi ser også et billede af en glad munk med et stort krus øl.
Mönchshof ligger i byen Kulmbach, der også er en af Tysklands berømte ølbyer. Her har der været mange bryggerier, og selvom mange er forsvundet, findes der nogle tilbage.
Traditionen med at brygge øl går helt tilbage til 1349, hvor der blev anlagt et Kapucinerkloster i byen. Det er nu forsvundet, men det er dette kloster Mönchshof refererer til.
Flasken er med patentprop, hvilket giver den et lidt nostalgisk udseende, der på en måde passer godt til dens lange historie.
Øllet er mørkt med et lidt rødligt skær, og der er et fint hvidt skumlag. Duften er lidt maltet og fyldig, og smagen er præget af sødme og lidt brød. Humlen ( Hallertau, Perle og Hersbrucker) balancerer smagen på fin vis, til en bitterhed på omkring 30 IBU, men den virker ikke bitter i eftersmagen, som er lang og med god fylde.
Det er en stærkøl på 6,9%
Karakter 4

Aftenens 2 andre bockøl levede ikke helt op til Mönchshof, selv om de også var udmærkede. Freibergisch Bock Dunkel stammer fra Freiberger Brauerei i Sachsen. Det er en kastaniebrun øl på 6,7%, som er lidt skarpere i smagen og ikke slet så afbalanceret, men ellers udmærket.
Karakter 3+
I Maibock fra Ahornberger trænger alkoholen frem i smagen og gør den lidt skarpere og mere sprittet. Bryggeriet er fra 1739 og ligger i Bayern.
Karakter 3

Begge øl har en buk på etiketten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar